A turbános bölcs rajzfilmen tanítja a magyarokat

Kép forrása: index.hu

Gerdelics Miklós, a sorozat rendezője és írója Kúnos Ignác turkológus A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul a modern változat elkészítéséhez. Az új sorozatot szintén egy igazi folklórkutató, Berecz András mesemondó hangja színesíti.

A török ember rendkívül árnyalt és szellemes észjárásán alapuló humorérzék tehát remekül tetten érhető a hodzsa karakterén. Naszreddin egyetlen igaz cimborája pedig nem más, mint a híres bolondos szamara, „akinek” a hátán hátrafelé ülve vált világszerte ismert karakterré a tanító.
A sorozat animátora Gerdelics Miklós és Fazakas Kinga, producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, zenéjét a török Turku népzenekar szerezte. Az animációs sorozat első évadja már elérhető a Telekom Videotékában.

Új magyar animációs sorozat állít időtálló tükröt az emberiségnek. Naszreddin hodzsa meséi humoros köntösbe – pontosabban kaftánba – bújtatott életigazságok, amelyek nemcsak a közel-keleti, de a nyugati közönséghez is szólnak.

A török folklórban rendkívüli népszerűségnek örvendő Naszreddin hodzsa bolondos természetű ember, aki különc módon adja elő az általános emberi igazat. Ebben a tulajdonságában rendkívül hasonlít olyan történelmi figurákra, mint Shakespeare és a portugálok udvari bolondjai vagy az indiai uralkodók házi bohócai.

A tréfás tanító történetei az évszázadok alatt bejárták Ázsiát, Afrikát, sőt Európát is, hiszen az elbeszélések univerzális, mintsem valláshoz vagy világnézethez kötött bölcseletek. Az 52 epizódból álló magyar sorozat a 13. században élt, a török humor jelképeként szolgáló közel-keleti bölcs történeteit dolgozza fel, ami modern gegekkel és elemekkel szól korunk népéhez, a néző ezáltal sokkal inkább azonosulhat az egyébként több száz éves tanmesék szituációival.

A KEDD Stúdió által életre keltett televíziós sorozatot számtalan, népi elemekkel tarkított mesekötet és feldolgozás előzte meg.

Forrás: index.hu