A török líra mellett a világ legrosszabb devizája volt a forint szeptemberben

Kép forrása: www.pikrepo.com

Bár augusztusban a világ legnagyobb erősödést produkáló devizája volt a forint, szeptemberben már csak a török líra gyengült nagyobbat a dollárral szemben. Az MNB folyamatosan szigorít, de a jelek szerint ez sem elég a forint gyengülésének megfékezéséhez – írta a Portfolio.hu.

A szeptember egyértelműen a dollár erősödéséről szólt a devizapiac, az amerikai fizetőeszköz az euróval szemben is 2,2 százalékkal erősödött. Márpedig a dollár erősödése általában rossz hír a feltörekvő piaci devizák számára, mivel amikor romlik a hangulat, csökken a kockázatvállalás, akkor általában erősödik a dollár.

Így nem meglepő, hogy a dollárral szemben csak az orosz rubel tudott minimálisan erősödni egy hónap alatt, gyakorlatilag a teljes feltörekvő piac számára szenvedést hozott a szeptember. A forint is gyengült, a dollárral szemben egy hónap alatt 5,5 százalékot – írta a portál, amelynek számítása szerint ezzel dobogós lett a globális gyengülési versenyben a magyar fizetőeszköz.

Ennél nagyobbat ugyanis csak a török líra esett (csaknem 7 százalékot) szeptember folyamán, a törököknél a jegybank meglepő 100 bázispontos kamatvágása borzolta a kedélyeket.

Ha a régiós versenytársakhoz viszonyítjuk a forint teljesítményét, akkor már látszik a magyar deviza feltűnő alulteljesítése: a lengyel zloty egy hónap alatt 3,8 százalékkal gyengült, míg a cseh korona 1,7 százalékot veszített értékéből.

A portál szerint bár rövid távon jöhet némi korrekció az árfolyamban, egyelőre nem látszik, mitől szűnne meg a legtöbb, forint erősödésével szembeni tényező.

Forrás: www.napi.hu