A török GDP 10 százaléka is lehet a földrengés okozta kár értéke Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Ezt a minden eddiginél magasabb összeget török üzletemberek egy csoportja számolta ki, és a Bloomberg közölte New Yorkban.

84 milliárd dollár, vagyis a török GDP 10 százaléka a lehet a kár összege a Turkonfed-csoport szerint. A legnagyobb tétel, 70,1 milliárd dollár az ingatlanokban bekövetkezett veszteség. Nagyon sok épület amiatt dőlt össze, mert nem tartották be a földrengésbiztonsági szabályokat – írja az AP hírügynökség arra utalva, hogy az építési vállalkozók jelentős része Erdogan elnök támogatói közül került ki. A felháborodás hatására vizsgálat indult, és egy tucat építési vállalkozót letartóztattak Törökországban.

A Turkonfed földrengéssel foglalkozó jelentése rámutat arra is, hogy óriási a kár az infrastruktúrában is. Megsérült például az az olajvezeték is, melyen keresztül az olaj érkezett Azerbajdzsánból Európába. Még hetekbe kerülhet amíg helyreáll az olajszállítás ezen a vezetéken.

Mi lesz a török gazdasággal?

Tavaly ilyenkor még nagyon rosszul állt minden, de a második félév jól sikerült, mert Törökország ki tudta használni előnyös földrajzi helyzetét és azt, hogy Oroszország jelentős mértékben rajta keresztül játssza ki a szankciókat. Az ukrajnai háborúból ezen túl is profitál Törökország, melynek drónjai igen kelendővé váltak mindkét oldalon.

A fizetési mérleg deficitje így is katasztrofálisan magas: 48,8 milliárd dollár, de ezt részben ellensúlyozza a külföldi tőkebeáramlás, ami 24,2 milliárd dollárt tett ki. Honnan jött ez Törökországba? Jórészt Oroszországból, ahol kihasználják azt, hogy Törökország nem alkalmaz szankciókat Putyin agressziója miatt.

Folytatás

Forrás: hvg.hu