A török felnőttek több mint fele rendelkezik kriptodevizával, menedékként szolgál a bitcoin az infláció ellen

Kép forrása: www.pxfuel.com

A hatvan százalék körüli inflációs környezet sokakat meggyőz az alternatív devizák létjogosultsága felől.

A nagykorú török lakosság több mint fele, 52 százaléka rendelkezik valamilyen kriptodevizával – derült ki a KuCoin kriptotőzsde felméréséből. Az 52 százalékos adat hatalmas előrelépés a 18 hónappal ezelőtti állapothoz képest, mivel 2021 novemberében a 18–60 év közti lakosság mindössze 40 százaléka tartott valamilyen kriptodevizát.

A kutatás eredményéből kiderül: a török kriptobefektetők harmada az elmúlt 3 hónap során tett szert először alternatív devizára, a legtöbb új befektető a 18–30 év közti korcsoportból került ki. Az alternatív devizák felé nyitók 36 százaléka 100 ezer líra (1,4 millió forint) feletti összeget fektetett be, 11 százalékuk 2000 líra alatt, 52 százalékuk pedig a két érték közötti tőkét váltott át valamilyen kriptodevizára.

A felmérés eredményei rámutattak: egyre több nő nyit a kriptobefektetések felé – a teljes népességben ugyan csak 43 százalékos a részarányuk, ám a fiatalok (18–30 év) körében már 47 százalékban képviseltetik magukat.

A válaszadók 58 százaléka vagyonfelhalmozás céljából fektet be kriptodevizákba,

37 százalékuk a 60 százalék körüli inflációs környezetben tőkéje értékének megőrzése, 34 százalékuk pedig az átutalások és tranzakciók egyszerűsítése érdekében fordult az alternatív devizák világa felé.

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 71 százaléka bitcoinba, 45 százaléka etherbe, 33 százaléka pedig valamilyen stabilcoinba fektet elsődlegesen – az utóbbi eszközosztály kiemelten népszerű azon, infláció sújtotta országok lakói körében, akiknek nincs hozzáférésük kellő mennyiségű fiat valutához, ugyanakkor mégis át szeretnék váltani pénzüket valamilyen értékálló pénznemre, mint a dollár vagy az euró.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu