A pásztorlány, aki egyetemen végzett grafikus lesz

Büşra Öğüt története példa lehet bárki számára, aki úgy gondolja, neki nincs lehetősége, hogy beteljesítse álmát, és azzal foglalkozzon, amivel szeretne, és ne azzal, amit a sors kínált neki. Ezek sablonos szavaknak tűnnek, de Büşra esetében tökéletesen igazak.

A fiatal lány a Burdur megyében található Ağlasun falucskából származik. Néhány hónapja jártam a faluban személyesen is, volt szerencsém egy éjszakát ott tölteni, és sétálni a gyönyörű őszi időben. Nevezetessége a hegycsúcson található Sagalassos antik város. Mesés falucska, beékelődve a hegycsúcsok közé. A természet festői képet tár elénk, talán pont ez fogta meg a fiatal lányt is, aki kecskéik legeltetése közben a művészet felé, nevezetesen a rajz és szobrászat felé fordult.

Ezekben a kis falvakban azonban legtöbbször csak alsó tagozatos iskola található, néha felső tagozat is, ám középiskola már biztosan nem, ezért az itt élő gyermekek továbbtanulása nagy terhet ró a szülőkre. Büşra egy 4 gyermekes család legkisebbjeként jött a világra. Szülei állattenyésztéssel foglalkoznak, és nem volt anyagi lehetőségük arra, hogy lányukat – annak ellenére, hogy tanára már kiskorában felfedezte tehetségét – gimnáziumba küldjék. A lány azonban nem adta fel, és levelező tagozaton végezte el a középiskolát.

forrás: hurriyet.com.tr

Minden vágya az volt, hogy felvegyék az isztambuli Mimar Sinan Egyetem grafikus szakára. Elmondása szerint két évig csak az ott tartott felvételi-alkalmassági vizsgára készült, miközben a kecskékre vigyázott. Korábban is rajzolt bármire, amit talált: kövekre, rossz ampullákra, üdítősüvegek kupakjára. Sőt, a falu főterén található 3 emeletes épület falára egy Atatürk-portrét is festett.

Eleinte családja nem támogatta a lány tanulási szándékát, elképzelni sem tudták, hogy közülük valaki egyetemre járjon. Később – látva a pozitív visszajelzéseket és lányuk sikerét – elfogadták választását. Ma már édesapja is nagyon büszkén nyilatkozik lánya sikereiről. Azt mondta, ha a lánya boldog, ők is azok.

2017-ben Büşra Öğüt – az egyetem tehetségkutató vizsgáján – az első 8 jelölt közé került, és felvételt nyert álmai szakára. Így már a nagyvárosban él és tanul, és természetesen rajzol.

Büşra Öğüt Instagram oldala

Nagyon nehéz választani a művei között. Mind-mind érték. De talán ez az, ami számomra a tehetséget, a kreativitást, illetve a természet szeretetét és – talán az egyik legfontosabbat – a női erőt ötvözi. Kövessék őt Instagramon, ahol tanúi lehetnek tehetsége kibontakozásának.

Információk forrása: Bilal Altıok – Anadolu Ajansı és hurriyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo