A partiőrség első női kapitánya már a kormánynál áll

Volt egyszer egy lány, aki egy tengerparti városban született. Felnőve elvégezte az Isztambul Műszaki Egyetem (ITÜ) tengerészeti karát, majd hatalmas óceánjárókon töltötte le gyakorlati idejét, és most elmondhatja magáról, hogy az isztambuli partiőrség első női kapitánya. Ki ő? Miért választotta a tengerészetet?

Gizem Turant 2009-ben vették fel Isztambulba a tengerészeti kar szállítmányozási menedzsment mérnöki szakára. A szakmai gyakorlatait hatalmas tengerjárókon töltötte: két nyarat konténerszállító, majd egy hosszabb időszakot tankerhajón dolgozott.

Miután végzett az egyetemen, egy konténerszállítón helyezkedett el, hogy teljesítse a kötelezően előírt gyakornoki éveket, majd letette a mestervizsgákat, így másodkapitány kinevezést ért el.

Immár másodkapitányként dolgozhatott, majd egy Yalovában lévő hajógyárban kapitányként teljesített szolgálatot. Ezt követően jelentkezett az isztambuli partiőrséghez.

A partiőrség alakulatában 157 kapitány, ebből 52 hosszútávú utakat is teljesítő első- és 23 másodkapitány, továbbá 75 vontatóhajó-kapitány dolgozik. Gizem Turan közülük lett az egyik, és jelenleg a Kurtarma-8 nevű vontatóhajón teljesít szolgálatot másodkapitányként. Ezzel ő lett a partiőrség első női kapitánya.

Gizem Turan az Anadolu Ajansı (AA) újságírójának kérdésére elmondta, hogy napi feladati közé tartozik, hogy az isztambuli Boszporusz-szoroson átkelő hajókat segítse, illetve a vészhelyzetekben történő segítségnyújtás.

Egy-egy vészhelyzet esetén 3-5 perc alatt kell készen állnia a hajónak és legénységének arra, hogy azonnal a helyszínre menjenek. Ilyen vészhelyzet lehet egy hajótűz, egy partra sodródó hajó, segíthetnek egy olyan hajónak, amely műszaki hiba miatt nem tud saját hajtással mozogni, vagy amely felett elvesztették az irányítást. Az egyik legfontosabb feladatuk az, hogy képesek legyenek kezelni az ilyen helyzeteket, ami nagy kockázatot és stresszt jelent.

Azt is elmondta, hogy a Fekete-tenger időjárása mindig zordabb, és nagyon nehéz helyzeteket teremthet. Már szolgálatának első heteiben részt vett egy bajba került hajó mentésében a Fekete-tenger partjainál. „A partiőrség hajói akkor kelnek útra, hogy megmentsenek valakit, amikor mindenki inkább a kikötőbe akar menekülni. Természetesen óriási a pszichológiai leterheltség, ezért nagyon fontos, hogy ezt odaadással tegyük. Ellenkező esetben nem lehet elviselni ezeket a nehézségeket.” – nyilatkozta.

 

Hogyan kezdte? Miért választotta ezt a szakmát?

Izmirben született és nőtt fel. Egész gyermekkorát a tengerben vagy tenger mellett töltötte, a végtelen kék látvány örömmel tölti el.

Munkája miatt a családja sokkal több nehézséget él át, mint ő maga.

Már Isztambulba sem szívesen engedték el, mikor elkezdte ott az iskolát. Később az izmiri kikötőből indult a hosszú tengeri utakra, ahol gyakorlatát töltötte. A hajó mellett édesanyja és édesapja sírva búcsúztatta. „Mi magunk már az iskolában alkalmazkodunk ahhoz, amit csinálni fogunk, és tudjuk, hol fogunk lakni, és milyen körülmények között élünk majd. A család számára azonban nem könnyű egy lányt elküldeni a tenger közepére hónapokra, ahonnan sokszor nem kapnak híreket, mert telefon sem működik.”

Mikor elkezdte az iskolát és a leendő munkáját bemutatták, mindig csak a szép dolgokat emelték ki: bejárhatod a világot, láthatsz mindenfélét világszerte, rengeteg pénzt keresel, a férfiakat minden kikötőben más szerelem várja. Később értette meg, hogy a nehézségeket elhallgatták: messze vagy mindentől és mindenkitől, fárasztó fizikailag és lelkileg is. Nincs éjjeled, nincs nappalod, mert az életed minden pillanatában a munkahelyeden vagy.

„Mindezek ellenére elmondhatom, hogy ez nagyon izgalmas munka, örömmel végzem a feladataimat. Remélem, hogy mások számára is új utat mutathatok. A területen dolgozó nők száma növekszik. A nők egyre többet tudnak erről a szakmáról, és többen akarnak részt vállalni belőle. Azonban még mindig kevés a női alkalmazottak száma annak ellenére, hogy minden hajózási vállalat elfogadja a foglalkoztatásukat. 

Forrás: Anadolu Ajansı

Erdem Éva – Türkinfo