A napsütötte Antalya egyre népszerűbb forgatási helyszín a külföldi filmesek számára

Fotó: Kollár Kata

Törökország mediterrán szépsége, a déli parton fekvő Antalya tartomány, történelmi és kulturális gazdagságával egyre több külföldi film forgatási helyszínévé válik. Miközben egy iráni filmgyártó cég a közelmúltban három projektjéhez is az idegenforgalmi fővárost választotta, az „Öt szem” (Five Eyes) című akciófilmet, amelyet a sikeres rendező, Guy Ritchie rendezett és főszereplője a híres amerikai színész, Jason Statham, szintén a városban forgatják.

Az üdülőváros természetes szépségével vonzza a filmkészítőket, és Törökország minden óvintézkedést meg is tesz, hogy a koronavírus-járvány ellenére biztonságosan forgathassanak itt. A teheráni székhelyű Helia filmgyártó cég 53 nap alatt fejezte be az egyik film forgatását az antalyai Muratpaşa és Kepez körzetekben, és két másik filmet is elkezdett már forgatni.

Reza Hossein Abedi producer és rendező az Anadolu Agencynek (AA) nyilatkozva elmondta, hogy a város természeti szépségei miatt nagyon jó háttér a filmjükhöz. „Az Isten könnyei (Tears of God) című filmünkkel a kábítószer elleni küzdelemre szeretnék felhívni a figyelmet.” A teljes filmet, melyben iráni és török színészek és színésznők egyaránt feltűnnek, Antalyaban forgatták.

„A legújabb iráni forgatókönyvekből készülő filmek nagy részét külföldön forgatják. Irán számára a legközelebbi és legalkalmasabb ország Törökország” mondta.

„Filmjeink forgatási helyszíneinek kiválasztásánál Törökország mindig az elsők között lesz, mivel mozi és kultúra szempontjából is nagyon közel vagyunk egymáshoz” – mondta. Abedi hozzátette, hogy a forgatási helyszín is nagyon fontos a gyártók számára. Azt mondta, hogy elkezdték forgatni a következő filmjüket, amely a COVID-19-ről fog szólni, „A 19. utca vége” (End of the 19th Street) címen, harmadik projektjükkel, „A szerelmek egy éjszakájával” (A Night of Loves) együtt.

Elif Demirelli, a film költségvetéséért felelős producere és főkoordinátora, szerint az iráni filmkészítők dinamizmust hoztak magukkal Antalyába a téli hónapokban, amikor a város nem fogad turistákat. Reza Tehrani, az „Isten könnyei” (Tears of God) főszereplője, pedig azt mondta, hogy Antalya „a világ egyik legcsodálatosabb városa”.

Emellett a város hollywoodi sztárokat is vendégül lát az „Öt szem” forgatása során. Az óriási botanikai parkot, a 2016-os EXPO helyszínét, például filmdíszletté alakítják. Gökhan Karaca, Antalya tartomány mezőgazdasági és erdészeti igazgatója, az AA-nak elmondta, hogy a következő napokban érkezik a városba a forgatócsoport, amely engedélyt kapott a forgatáshoz a Kulturális és Idegenforgalmi Minisztériumtól. Hangsúlyozta, hogy a város a moziszektorban is kezd nevet szerezni a turizmushoz hasonlóan.

Karaca végül arról beszélt, hogy az „Öt szem” forgatása során az EXPO-n kívül Antalya más helyszínein is vesznek majd fel jeleneteket, így a történelmi Kaleiçi városközpontban.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo