A kék dobverők fenoménja: Leyan Senay

Törökországban – de akár még világszerte is – nagyon kevés azon női dobosok száma, akik hírnevet szerezhettek maguknak. Ezen kevesek közül az egyik Leyan Senay.

Különböző közösségi médiás szerepléseivel nemcsak ismertté, egyenesen fenoménná vált. Ebben kék színű haja és kékre festett dobverői is segítették, ám leginkább az igazán szórakoztató videóival nyerte meg a közönséget.

Forrás: @LeyanDrums  Facebook oldal

A török származású Leyan 1993-ban született Belgiumban, de még gyerekkorában visszaköltözött családjával az anyaországba. Nem zenészcsaládban nőtt fel, de pszichiáter anyukája mindig arra tanította, hogy keresse önmagát, csinálja azt, ami boldoggá teszi. Zenélni először zongorán kezdett, majd a művészeti középiskolában, ahová járt, megismerkedett a dobbal és hamar rájött, hogy azzal tudja önmagát igazán kifejezni.

Több formációval dolgozott már együtt. Bulutsuzluk Özlemi gitárossal, majd Venüs néven egy női rock zenekarral zenélt. Discort néven futott az első metál zenekara, de fellépett a Sesler Hazinesi nevű török, hagyományos zenét játszó csoporttal is.

Nézőit, hallgatóit is feltölti energiával. Zenéje néha szolid, nőies, máskor vad. Játszik mindent a rocktól a popig, a heavy metaltól a bluesig, sőt még rajzfilmzenéket is. Mindezt saját stúdiójában rögzíti és tölti fel az internetre, hogy a közönség meghallgathassa. Mindenki által ismert dalokat ad elő sajátos stílusában. Időnként még kívánságokat is teljesít. Fogja a dalt, majd egyszerűen hozzáadja egyéniségét.

Ebben a videóban az Adams Family filmzenéjét adja elő, igazi Leyan stílusban.

Egy olyan nehezen „kezelhető” hangszert, mint a dob egészen természetesen használ, ezért időnként akár úgy tűnhet, hogy ez nem is valami különleges teljesítmény.

Ebben a videóban a 2000-es év török popdalainak feldolgozását hallgathatjuk. Sokan fedezhetik fel kedvenceiket az egyvelegben.

Amellett, hogy saját hangszerelésében adja elő, az egészen különböző stílusú dal dobos verzióját, tanítja is a zenét. Sőt, a Hit like a Girl (Üsd, mint egy lány!) elnevezésű, női dobosokat támogató nemzetközi projekt törökországi képviselője is. Ez az elnevezés gyakorlatilag egy versenyt takar, amelyen a lányoknak már 10 éve van lehetősége, hogy megmutassák tudásukat. Leylan szervezésében, Törökország is csatlakozott 2021-ben, ráadásul a török lányok azzal büszkélkednek, hogy – más nemzetekhez képest – a legtöbben ők vettek részt a versenyben.

Zárszóként tőle idézünk: „Ezzel a versennyel egymásra találtunk. Engem is meglepett, hogy milyen sokan vagyunk Törökországban. Együtt nőttünk egy nagy családdá, mind örültünk annak, hogy egyre többen vagyunk. Mind ugyanazon az úton járunk, ugyanazon előítéletekkel és akadályokkal küzdünk meg, így nagyon közel érezzük magunkat egymáshoz. A verseny sok lányt inspirált a dobtanulásra, új tanulóim is lettek. Szerencsésnek érzem magam, hogy megismerhettem őket.”

Forrás: GÖKSAN GÖKTAŞ írásai a sabah.com.tr oldalon

Erdem Éva – Türkinfo