Törökországban megvonták parlamenti mandátumát egy emberi jogi ügyvédnek

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Törökországban kedden megvonták Can Atalay bebörtönzött ügyvéd és emberi jogi aktivista parlamenti mandátumát.

Hatay tartomány parlamenti képviselőjét 2022 áprilisában, a 2013-as, Gezi parki kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban marasztalták el hatalomátvételi kísérletben való bűnrészesség címén. Az ellene hozott – 18 év börtönbüntetést megállapító – ítélet jogerőre emelkedése miatt vesztette el most mandátumát.

Az ankarai törvényhozásban a határozat felolvasását az ellenzék bekiabálásokkal és olyan transzparensek feltartásával zavarta meg, amelyeken „szabadságot Can Atalay-nak” feliratok voltak olvashatók. A 47 éves politikus 2022 áprilisa óta börtönben van annak ellenére, hogy az alkotmánybíróság korábban szabadlábra helyezését rendelte el.

Atalay Törökországi Munkáspártjának (TIP) ezzel már csak három parlamenti helye maradt.

Atalayt 2023 májusában választották meg képviselőnek és ügyvédje szerint – mivel az ítélet ekkor még nem volt jogerős – szabadlábra kellett volna helyezni. Az alkotmánybíróság tavaly októberben elrendelte ugyan elengedését a hatósági őrizetből, a semmítőszék azonban ezzel ellentétes határozatot hozott. Recep Tayyip Erdogan elnök végül ez utóbbinak adott igazat, „hibák sorozatával” vádolva az alkotmánybíróságot.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága politikai természetűnek és jogszerűtlennek minősítette az Atalay ellen hozott ítéletet.

A 2013-as tüntetések az akkoriban miniszterelnöki tisztséget betöltő Erdogan mostani török elnök ellen is irányultak.

Forrás: www.magyarhirlap.hu