Sajttal töltött pogácsa (Peynirli poğaça) – Szegedi Ági

Peynirli pogaçaHozzávalók (mércének 2,5 dl-es poharat használtam):

1 tasak instant élesztő (v. 2,5 dkg friss)
½ pohár tej
1 tk cukor
¼ pohár étolaj
¼ pohár joghurt
2,5 pohár liszt (ill. amennyit a tészta felvesz)
½ tk só
¼ pohár langyos víz
20 dkg krémfehér sajt
1 pohár joghurt
Kis csokor petrezselyem v. kapor
1 db tojás
Çörek otu (kerti katicavirág mag) – helyette (vagy vegyesen) szezámmagot is használhatunk

A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, ebben felfuttatjuk az élesztőt.

Ez alatt a krémfehér sajtot összetörjük villával, joghurttal fellazítjuk. A petrezselymet vagy kaprot felaprítjuk, a sajthoz keverjük.

A lisztet átszitáljuk, beleszórjuk a sót, összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztőt, a joghurtot és az olajat. A langyos vizet apránként hozzáadva ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Meleg helyen megkelesztjük.

A tésztából kb. tojásnyi darabkákat szaggatunk, gömbbé formáljuk, majd széthúzzuk, közepébe egy kiskanálnyi tölteléket teszünk és visszagömbölyítjük. Margarinnal kikent tepsibe tesszük őket, kellő távolságra egymástól, nehogy összesüljenek. A tojást egy csipet sóval felverjük, lekenjük vele a sütemények tetejét, végül mindegyiket meghintjük a magvakkal. Kb. 180° C-on 20-25 percig sütjük.

Afiyet olsun!

2014-09-13
Szegedi Ági / Türkinfo