1 pohár vörös lencse
1l víz
2 pohár finomra őrölt bulgur (köftelik)
2 fej vöröshagyma
1 török teáspohár olívaolaj
1,5 ek paprikapüré
1,5 ek paradicsompüré
1 tk őrölt bors
Ízlés szerint őrölt piros paprika
1 török teáspohár meleg víz
1 csokor petrezselyem
Néhány szál újhagyma
1,5 tk só
Salátalevelek
A megmosott lencsét föltesszük egy liter vízben főni. Lefedjük az edényt, hogy ne párologhasson el a víz, különben száraz lesz a fasírozott. Amikor a lencse szétfőtt, levesszük a tűzhelyről, hozzáadjuk a bulgurt és ismét lefedjük az edényt. 30-45 percig hagyjuk állni, azalatt a bulgur magába szívja a vizet.
Ezalatt felaprítjuk a vöröshagymát, majd megdinszteljük az olívaolajon. Hozzáadjuk a paprika- és paradicsompürét, a piros paprikát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük a meleg vízzel és 1-2 percig pároljuk. Beleöntük a bulgur-lencse keverékbe.
Felkarikázzuk az újhagymát, finomra vágjuk a petrezselymet. Hozzáadjuk a lencsefasírozott alapanyagához, majd alaposan összegyúrjuk az egészet. Kb. másfél diónyi nagyságú darabokat szaggatunk le belőle és kézzel hosszúkásra formázzuk. Saláta levelekkel bélelt tálra halmozzuk.
Afiyet olsun!
2014-07-23
Szegedi Ági / Turkinfo