3db padlizsán
2ek étolaj
2 fej vöröshagyma
2db paprika
1tk őrölt kömény
30dkg krémfehér sajt (beyaz peynir)
Só, bors
2 gerezd fokhagyma
3db tojás
1,5 pohár tej
5 lap yufka (tészta, török boltban kapható)
1 ek joghurt
Étolaj a sütéshez
Çörek otu (nigella sativa, nálunk hívják fekete szezámmagnak is, bár semmi köze hozzá)
Elkészítés:
A padlizsánt meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízbe tesszük, hogy csípősségüket elveszítsék. A hagymát felaprítjuk, a 2 gerezd fokhagymát összezúzzuk, a paprikákat apró kockákra vágjuk (ha különböző színűek, szebben mutatnak a töltelékben), a sajtot felkockázzuk. 1 tojássárgáját kikeverünk 1ek joghurttal. A többi tojást felverjük, hozzákeverjük a tejet.
A padlizsánt leszűrjük, alaposan leitatjuk róla a vizet. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, ebben a padlizsánkockákat megsütjük ( a felesleges olajat csöpögtessük le, vagy papírtörlő segítségével itassuk le róla).
2ek olajon feltesszük dinsztelődni a hagymát, rádobjuk a fokhagymát, majd a paprikát. 1-2 percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a sajtot, végül a sült padlizsánt is. Sózzuk, fűszerezzük. Levesszük a tűzhelyről, kihűtjük.
Egy mélyebb tepsit kicsit kivajazunk, beleteszünk egy lap yufkát úgy, hogy körben a szélei kilógjanak. Meglocsoljuk bőven a tojásos tejjel. A többi lapot félbevágjuk. Egy fél lapot ráteszünk, meglocsoljuk, a másik felét is, azt is meglocsoljuk. A 3. lappal ugyanígy járunk el. Arra ráterítjük a tölteléket. Most következik az utolsó két lap, felenként rárakva, belocsolva. A kilógó széleket ráhajtjuk, szépen „odaragasztjuk” a tojásos tejjel. A keveréknek ekkorra kell elfogynia.
Legvégül megkenjük a joghurtos tojássárgájával, megszórjuk çörek otuval és kb. 180°-on szép pirosra sütjük (30-40 perc).
Afiyet olsun!
2014-05-20
Szegedi Ági /Turkinfó