2 pohár víz (a pohár 2 dl-es)
5 dkg vaj
2,5 pohár liszt
1 cs. só
3 db tojás
2 ek búzadara
2 ek étkezési keményítő
A sziruphoz:
2 pohár víz
3 pohár kristálycukor
½ citrom leve
rózsavíz (opcionális)
A sütéshez:
étolaj
Először elkészítjük a szirupot. A vizet egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk. A lángot lecsökkentjük, további 4-5 percig gyöngyöztetjük. Belefacsarjuk fél citrom levét. Adhatunk hozzá pár csepp rózsavizet, ízlés szerint. Félretesszük hűlni.
Egy lábasban (vagy fazékban) feltesszük a vizet a vajjal együtt melegedni. Amikor felforrt a víz, és elolvadt a vaj, hozzáadjuk a lisztet, fakanállal simára keverjük, míg a tészta összeáll. Áttesszük egy tálba, langyosra hűtjük. A tojásokat egyenként adjuk hozzá, mindegyikkel simára keverjük. Belekeverjük a búzadarát és a keményítőt is.
A tésztát csillagcsöves habzsákba kanalazzuk. Egy serpenyőbe étolajat öntünk, feltesszük a legkisebb lángra. Még hidegen karikákat nyomunk bele a tésztából, a végeket ollóval vágjuk el. Fontos, hogy ne melegítsük elő az olajat, mert a desszertünk gyorsan megpirul kívül, a belseje pedig nyers marad. A legkisebb fokozaton süssük pirosra, ha az egyik fele átsült, fordítsuk meg.
A kisült karikákat dobjuk a hideg szirupba, forgassuk át benne. Az olajat hagyjuk kihűlni, majd belenyomjuk az újabb karikákat, és megsütjük. Amikor megsültek, kiszedjük a szirupból az előző adagot, beletesszük a következőt. Addig folytatjuk így, míg a tészta elfogy. Két serpenyőben sütve hamarabb végzünk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo