Hozzávalók:
3 lap yufka (vagy réteslap)
1 db tojás
1 dl joghurt
1 dl étolaj
1 dl tej
1-2 cs só
Margarin a tepsi kikenéséhez
A töltelékhez:
50 dkg darálthús
1 közepes fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
4 ek olívaolaj (nem extraszűz)
1 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
1 tk paprikakrém (biber salçası)
½ paprika
1 db paradicsom
só, bors, őrölt római kömény, kakukkfű
½ cs. petrezselyem
20 dkg krémfehérsajt (feta, beyaz peynir)
A tetejére:
kerti katicavirágmag (fekete mag, fekete kömény), szezámmag
Először elkészítjük a tölteléket. Egy lábasban az olívaolajon kissé megpirítjuk a darálthúst, addig kevergetjük, míg a leve el nem fő. Ekkor hozzáadjuk a kockákra vágott vöröshagymát, majd amikor a hagyma megdinsztelődött, a zúzott fokhagymát is. Egy-kettőt keverünk rajta, és máris mehet bele a sűrített paradicsom és a paprikakrém is. A felkockázott paprikát, paradicsomot is az ételhez adjuk, sózzuk, fűszerezzük, lefedve pároljuk. Szükség szerint pótoljuk alatta a vizet. Ha a hús megpuhult, elzárjuk a tűzhelyet, végül meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Félretesszük hűlni.
A sajtot egy tálkában elmorzsoljuk.
Egy másik tálkában felverjük a tojást a sóval, étolajjal, majd hozzákeverjük a joghurtot és a tejet is. A tepsit kikenjük margarinnal. Kiterítünk egy tésztalapot, kenőtoll (vagy szilikonecset) segítségével bőven megkenjük a tojásos keverékkel. Félbehajtjuk, majd a felső oldalát is átitatjuk vele. A tészta hosszában egy csíkban rátesszük a darálthúsos töltelék egyharmadát, megszórjuk az elmorzsolt sajt egyharmadával, majd rétesszerűen feltekerjük. A tésztarúdnak csak az egyik végét zárjuk le.
Tegyük bele a tepsibe spirál alakban feltekerve, a nyitott vége legyen kívül, mert itt folytatjuk a következővel. Ugyanígy járjunk el a másik két lappal is, a második mindkét vége maradhat nyitva, a harmadiknak a külső végét ismét zárjuk le.
A maradék tojásos keverékkel kenjük le a börek tetejét, szórjuk meg a magokkal, végül 180°-ra előmelegített sütőben süssük szép pirosra.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo