Újra szabad a csocsó!

Feloldották az asztali foci Törökországba való behozatalának és forgalmazásának 47 éves tilalmát!csocsó

2016. január 13-i hatállyal lépett életbe az a törvénymódosítás, melyet a török Vám- és Kereskedelmi Minisztérium Általános Nyilatkozata alapján a Hivatalos Közlönyben tettek közzé. Az 1968. évi 1072. törvény tiltotta minden olyan játékgép és –automata Törökországba való behozatalát, forgalmazását és birtoklását, mint a flipper, a rulett, az asztali foci és a „félkarú rabló”.

Mi több, a törvény megszegése 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést vont maga után. 2008-ban némileg enyhítettek ezen a törvényen, miszerint a fent említett tevékenységekért kiszabhattak felfüggesztett büntetést is.

A törvény visszásságára dr. Hasan Petek professzor, az izmiri Gediz Egyetem rektorhelyettese, egyben a Jogtudományi Kar Magánjogi Tanszékének vezetője, hívta fel a figyelmet. Ő maga is véletlenül bukkant erre a tiltásra, mely alapján az asztali foci börtönbüntetéssel sújtható. A 47 éve hibás törvény egy félreértelmezés miatt jöhetett létre. Törökországban ugyanis a rulett, flipper, csocsó, „félkarú rabló” játékgépek egyazon gyűjtőnév alatt szerepelnek, így kerülhetett az asztali foci is a tiltott játékok közé.

Nemzetközi viszonylatban asztali labdarúgó szövetségek alakultak és bajnokságokat rendeznek. Törökországban ezek a bajnokságok nem nyilvánosan zajlottak, büntethetőségük miatt. Dr. Hasan Petek professzor rámutatott, hogy ehhez hasonló szigorúságú törvény, mely az alapvető szabadságjogokat, valamint a vállalkozások szabadságát is korlátozza, nincs egész Európában, s ez Törökországban is indokolatlan és jogellenes.

A törvényt 47 év után a török Alkotmánybíróság is jogellenesnek találta és hatálytalanította.

csocsó1

Szegedi Ági / Türkinfo

Forrás: www.radical.com