Egy törökországi utazás már önmagában is kalandos, ám a török konyha sokszínűsége teljesen új élményt nyújt, különösen az ínyencek számára. Törökország a Közel-Keletet és Európát összekötő kapocsként változatos kínálattal rendelkezik, mivel sokféle kultúra olvasztótégelye. Az ínycsiklandó nyugat-törökországi előételektől az ízletes keleti kebabig Törökország felejthetetlen kulináris élményt kínál az oda látogatóknak.
Ha az ország kultúráját szeretnéd jobban megismerni, kilométereket sétálsz, hogy felfedezd a várost, és beszélgetsz a helyiekkel. Ha viszont felejthetetlen gasztronómiai élményekre vágysz, amelyekre még hazatérve is szívesen emlékszel, mindenképpen kóstold meg a helyi finomságokat.
Ha szorít az idő, utazásod alatt érdemes egy kulináris körutat tenned Isztambulból a keleti tartományokba, ha viszont hosszabb ideig maradsz, érdemes elsajátítanod a török ételek készítését főzőtanfolyamokon, ellátogatnod gasztronómiai fesztiválokra, olívaszüretre vagy épp borkóstoló túrára bárhol az országban. A helyi lakosokkal való ismerkedés is jó lehetőség arra, hogy közelebbről megismerd a török konyhát.
Kebabok és édességek Gaziantep tartományból
A délkelet-törökországi Gaziantep sokszínű konyhaművészete miatt elsőként említendő, ha a török gasztronómiáról van szó. A kebabok, desszertek, előételek, levesek, Gaziantep ínycsiklandó ízei azonnal magával ragadnak. A fıstık (pisztácia) legyen az első szó, amelyet megtanulsz, ha Gaziantepbe látogatsz, mivel ez a legfőbb összetevője a legtöbb híres helyi ételnek, elsősorban az édességeknek, de még néhányféle kebabnak is. Mivel sokféle kebab származik Kelet-Törökországból, így legtöbbjüket, például a padlizsán kebabot vagy a şiş kebabot is kipróbálhatod Gaziantepben. A patlıcan kebap (padlizsán kebab), alinazik kebap (grillezett hús padlizsánpürén), ciğer kebap (máj kebab) és a simit kebap (vastag pisztáciapüré darált bárányhús és bulgur keverékébe forgatva) ízvilága megváltoztatja, amit eddig a kebabról gondoltál. Nem csak a kebabok, hanem a különféle desszertek miatt is érdemes további néhány napot a városban tölteni. Törökország bármely részén vagy akár az egész Közel-Keleten kóstolhatsz baklavát, de a különleges antepi baklava mindenkit lenyűgöz. Baklavát enni Gaziantepben művészet, először is meg kell fordítani, hogy a sütemény alja a szájpadlásunkhoz érjen, majd egyszerre bekapni az egészet. A legjobb baklavák egyikének készítője a Koçak Baklava, illetve İmam Çağdaş, akiknek baklavái több városban is kaphatók. Gaziantepben járva az ínyencek számára szintén kötelező program a Konyhamúzeum meglátogatása. A múzeum érdekes és magával ragadó, ahol a gaziantepi és a török konyha titkaiba nyerhetünk betekintést – láthatunk különböző ételeket és azok összetevőit. Ha kíváncsi vagy, hogyan alakult ki az ellenállhatatlan gaziantepi konyhaművészet, ez az egyik legmegfelelőbb látnivaló.
Pompás reggeli a keleti Van tartományból
A török kultúra elengedhetetlen részeként a legjobb mód a kahvaltı arra, hogy jó reggelt kívánjunk: ez a reggeli törökül. Utazásunk során egy török reggeli lehet a legjobb ok arra, hogy kikeljünk a kényelmes ágyunkból, és asztalhoz ülve megízleljük az ételeket az omlettektől kezdve a házi készítésű lekvárokig. A keleti országrész Van tartományának reggeli kultúrája országszerte jól ismert. Miként a török és a kurd kultúra hatott egymásra, oly módon a híres reggelire is hatást gyakoroltak a közel-keleti és nyugati kultúrák. Az étkezés a hagyományos török reggeli elemeivel kezdődik: olíva, omlettek és menemen (rántotta paradicsommal, paprikával és fűszerekkel), méz és a mennyei kaymak (tejföl), illetve házi készítésű lekvárok, friss uborka és paradicsom. Ezeken kívül helyben készült különleges sajtok, fűszernövények és a híres helyi méz és pekmez (szőlőből készült édes szirup). Fontos megjegyezni, hogy a reggeli nem csak egy egyszerű étkezés, valóságos kultúrája van. Ha Van közelében jársz, és reggelizni készülsz, ne feledkezz meg egy jó társaságról, beszélgetésről és frissen főtt török teáról.
Sütemények az északnyugati Eskişehir tartományból
A Bursa és Ankara között fekvő tartomány, Eskişehir az a hely, ahol különféle kultúrák ízletes ételeit kóstolhatod meg, miközben történelmi helyeken sétálsz. A legismertebb hagyományos eskişehiri étel a çiğbörek és az ízletes tatár pite. Az eskişehiri çiğbörek annyira népszerű, hogy gyakran még az átutazók is megállnak a városban, csak hogy harapjanak belőle egy falatot. A Kent Parkban található Krími Tatár Çiğbörek étterem az egyik legjobb helyszín, ha helyi különlegességeket akarsz megkóstolni. Habár az egész országban megtalálható ez az étel, csupán Eskişehirben készítik el Törökország kedvencét hagyományos módon. Miközben a pompás falatokat fogyasztod, ne felejts el köszönetet mondani a helyi asszonyoknak a finom főztjükért. Vidámak és kedvesek, szívvel-lélekkel készítik el a finom süteményeket.
Iskender az északnyugati Bursa tartományból
A Márvány-tenger másik partján, Isztambullal éppen szemben fekszik Bursa, Törökország negyedik legnagyobb városa, az Oszmán Birodalom első fővárosa. Olyan, mint Isztambul kicsiben, felejthetetlen történelmi és gasztronómiai élményeket nyújt a látogatóknak. Bursa az egyik legismertebb török étel, az Iskender kebab otthona. Az étel névadója, Iskender Efendi a receptet a 19. században, Bursában alkotta meg. A recept szerint a tányért először kockára vágott török lepénykenyérrel (pide) bélelik ki, majd a vékonyra szelt zamatos döner kebab hússzeleteit egyenletesen terítik szét a kenyérkockákon. A már önmagában is étvágygerjesztő fogást ezután forró paradicsomszósszal, majd olvasztott vajjal locsolják meg. Általában joghurttal tálalják. Mikor először beleharapsz, az ízlelőbimbóid örömtáncot járnak. Az Iskender másik változata a pideli köfte. A két étel között csupán az a különbség, hogy az Iskender fő összetevője a döner kebab, a pideli köfte pedig kis húsgombócokból készül. A pide kenyéralap és a paradicsomszósz ugyanaz. Egy bursai látogatás nem az igazi Iskender kebab és pideli köfte nélkül.
Máj az északnyugati Edirnéből
Törökország legészaknyugatibb tartománya, Edirne, a májat kedvelők kedvenc városa. Még ha nem is szereted, hidd el, Edirnében járva meg fog változni a véleményed. Máshol nem fogod érezni ezt az ízt, bár májat az egész országban fogyaszthatsz. Az Oszmán Birodalom idején kizárólag a palotákban készítették, a szultánok számára. Edirnében szinte bárhol lehet májat rendelni az éttermekben, de a legjobb és legtisztább helyeket érdemes választani. A Ciğerci Kemal Usta az egyik legnépszerűbb hely, az apró étteremben csupán sült báránymáj és mellé csípős paprika kapható. A májhoz ne felejts el ayrant kérni, mely hagyományos, vízzel és sóval kevert török joghurtital.
Kukoricaliszt és hal az északi Trabzon tartományból
A Fekete-tenger partján fekvő Trabzon az a hely, ahol a kék és zöld találkozik, kiváló helyszín a természeti szépségek és új ízek felfedezéséhez. A fekete-tengeri teljesen különbözik Törökország összes többi régiójától. A helyiek vidámak és heves vérmérsékletűek, a vidék rejtett szépségei és az ételek lenyűgözőek. A régió ételkínálatát meghatározza az országszerte jól ismert hamsi (szardella) és változatai, mint a hamsi rizzsel, hamsi kenyérrel, de még baklavát is ehetünk hamsival készítve. A muhlama, mely lényegében olyan, mint a sajtfondü, kukoricalisztből, házi vajból és hagyományos sajtból készült ízletes étel, mely reggelire kitűnő élményt nyújt. A fekete-tengeri régióban élők szeretnek minden ételhez fekete káposztát adni. Rendkívül egyszerű hozzájutni, mivel bőséggel nőnek a zöld fennsíkokon. Trabzonban érdemes megkóstolni a fekete káposztalevest és a dolmát, a fűszeres rizzsel töltött fekete káposztát. A hagyományos török teát, melynek levelei a Fekete-tenger mellett növekedtek, feltétlenül ki kell próbálnod, ha Trabzonban jársz.
Forrás: dailysabah.com
Fordította: Mező Anikó – Türkinfo