9 ember eltűnt egy törökországi bányabalesetben, őrizetben a vállalat igazgatója

Kép forrása: youtube

9 munkás egy földcsuszamlás következtében tűnt el az aranybányában még kedden, a hatóságok pedig most őrizetbe vették a bányavállalat igazgatóját.

Az AP értesülései szerint kedden, az ország keleti részén egy hatalmas földcsuszamlás történt egy aranybányában, melynek következtében 9 munkás eltűnt. A természeti katasztrófával összefüggésben a török hatóságok őrizetbe vették a bányavállalat igazgatóját.

A helyi média beszámolói szerint kedden hatalmas földcsuszamlás sújtotta az Anagold Madencilik vállalat Copler bányáját a törökországi Erzincan tartomány Ilic városában, több tonna törmelék alá szorítva a munkásokat, és potenciális környezeti katasztrófát okozva. Ali Yerlikaya belügyminiszter a baleset után azt közölte, hogy a földcsuszamlás egy, a bányából kitermelt földhalom miatt következett be.

A balesettel összefüggésben végül vasárnap reggel őrizetbe vették Cengiz Demircit, az Anagold anyavállalatának, a denveri székhelyű SSR Mining vállalatnak a törökországi igazgatóját és vezető alelnökét. A hét elején a Copler bánya nyolc másik alkalmazottját is őrizetbe vették, közülük hatot hivatalosan is letartóztattak.

Több száz kutató- és mentőalakulat még mindig keresi a munkásokat, akik már 6 napja eltűntek. A törökországi környezetvédelmi minisztérium szombaton bejelentette, hogy visszavonja az Anagold környezetvédelmi engedélyét, továbbá a minisztérium lezárta a folyóba torkolló patakot is, hogy megakadályozza a vízszennyezést.

Forrás: liner.hu