45 százalékra emelte az irányadó kamatot a török jegybank

Kép forrása: www.pxfuel.com

Az elemzői várakozásokkal összhangban, 250 bázisponttal emelte az irányadó kamatot a török jegybank, a folytatás azonban tartogat még kérdéseket. A török monetáris politikai fordulat sikere még várat magára.

Az előzetes elemzői várakozásokkal összhangban 250 bázisponttal, 45 százalékra emelte az irányadó kamat szerepét betöltő egyhetes repókamat szintjét a török jegybank, több mint 20 éve nem látott magasságba felnyomva a mutatót. A mai emelés a nyolcadik monetáris szigorítási lépést jelenti a tavaly nyáron beállt gazdaságpolitikai fordulat óta, melynek során egy korábbi Wall Street-i bankár, Hafize Gaye Erkan vette át az ország jegybankjának vezetését.

A török jegybank történetében szinte példátlanul hosszú ideje tartó szigorítás ezzel végéhez érkezhetett, mivel a monetáris politikai szakemberek a döntést követő közleményükben kiemelték: az elérhető adatok alapján elmondható, hogy a kamatkörnyezet elérte az infláció letöréséhez szükséges szigort, melyet addig fenn is tartanak majd, ameddig csak szükséges.

A nyáron beállt jegybanki fordulat óta az alapkamat szintje ötszörösére nőtt, azonban egyes vélekedések szerint még ez is kevés lehet a pénzromlás mértékének kívánt szintre szorításához, így amennyiben a kamatemelések sorát valóban le is zárja a központi bank, könnyen elképzelhető, hogy szükség lesz további, a piaci likviditást csökkentő intézkedésekre is, mint például rövid lejáratú államkötvény-kibocsátásokra, vagy a banki tartalékráták növelésére, hogy a célszint környékére tudják csökkenteni az infláció mértékét.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu