1968-ban mutatták be az első színes magyar tv-filmet

mtva_2012_large.w160A Fekete István ifjúsági regényéből készült A koppányi aga testamentuma című alkotást Zsurzs Éva rendezte, s a forgatókönyvet is ő írta Bencsik Imrével.
Az operatőr Czabarka György, a zeneszerző Petrovics Emil volt. A főbb szerepeket Bessenyei Ferenc, Tolnay Klári, Szirtes Ádám, Benkő Gyula, Bodrogi Gyula és Benkő Péter játszották. A történelmi mű a török hódoltság idején, 1586-ban játszódik. Főhőse egy magyar végvári vitéz, akinek apját Oglu aga, a koppányi vár ura egy párviadalban megölte. László megfogadja, hogy bosszút áll apja halálán.

A Magyar Televízió 1957 februárjában indult fekete-fehér kísérleti adása után egy évtizedet kellett várni arra, hogy Magyarországon is elkezdődjenek a színes tévés próbálkozások. 1966-ban így készült el Bartók: A csodálatos mandarin című balettjének felvétele, s az Orion gyár is ekkor mutatta be a színes adás vételére alkalmas készülékét, a Coloriont. A színes technika alkalmazása a tévénél próbajelleggel 1967-ben indult, s miután 1968. április 4-én bemutatták a Koppányi agát, 1969 márciusától a televízió 2. programja keretében megkezdődött a színes kísérleti adás is, eleinte szerdánként 18 és 21 óra között.

Részletek

2013-04-04