3D-s karmok készültek a sasnak

A 23 éves Hasan Kızılt, aki a Derik nevű faluban él a kelet-törökországi Mardin tartományban, a helyiek csak „életszerelőnek” becézik. Több sérült állatnak segített már hiányzó végtagjaikat pótolni.

A sast egy kisgyerek vitte el Kızılhez, aki nagyon rossz állapotban talált a madárra. A sas megvizsgálása közben Kızıl észrevette, hogy az állat karmai hiányoznak az egyik lábáról.

A fiatal férfi szerint a madár egy elektromos kerítés miatt veszíthette el őket, és ezek után képtelen volt repülni. „A sasok a lábuk segítségével szállnak fel, és a hiányzó karmok nélkül a hozzám elhozott sas nem tudott repülni.”

Alapos számítások elvégzése és modellezés után egy 3D-s nyomtató segítségével sikerült protézist készíteni a sas számára. Nem sokkal azután, hogy a madár megkapta a 3D–s végtagját, megpróbált felszállni, ami néhány próbálkozás után sikerült neki.

Kızıl elmondása szerint közel 300 sérült állatot kezelt már, mindezt ingyen, és örül, hogy a sasnak is tudott segíteni.

Ez év márciusában Kızıl nyerte el a törökországi Vallási Ügyek Elnökségének jótékonysági díját a fogyatékkal élő állatok kezelésére fordított erőfeszítéseiért.

Fordította: Lantos Ágota – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah