Római mozaikot találtak egy búzaföldön Kırıkkale tartományban

mozaikRómai korból származó mozaikra bukkantak Közép-Anatólia Kırıkkale tartományának Delice kerületében. A mozaik nagy valószínűséggel a 2. századból való.

Az Elmalı város melletti búzaföldön egy nagyobb esőzést követően került elő a kb. 48 m2-es mozaikdarab. Kırıkkale tartomány kormányzója, Mehmet İlker Haktankaçmaz is ellátogatott a területre. Nyilatkozatában elmondta, hogy még nem tudják pontosan, mi lehet a föld alatt, de a betakarítást követően megkezdik a vizsgálatokat. Az azonban már most elmondható, hogy a gazdag rómaiak használtak ilyen típusú – görög mitológiai hősöket ábrázoló – díszítőelemeket otthonaikban.

Az ankarai Anatóliai Civilizációk Múzeumának egyik régésze, Mustafa Metin elmondása szerint a mozaik, mely nagy valószínűséggel a 2. századból származik, 48 m2 területű, melyből 20 m2 elég rossz állapotban van.

A kiásott darabból megállapították, hogy egy római villa padlójának egy része, melynek középső képe Orfeuszt ábrázolja. A mozaikon látható még több állatmotívum, melyek Hádészre utalnak – a görög mitológiában ő az alvilág ura. A mozaik teljes feltárása folyamatban van, a munkák végeztével az egészet Ankarába szállítják, ahol egy bemutató részeként több egyéb darabbal együtt kiállítják.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo