2019 új sorozatai – túlélők és lemaradók

Több mint 60 sorozat indult útjára 2018-ban, ám ezek közül alig 15-öt folytatnak idén. Korábban a televíziók a gyártókkal egy-egy szezonra, legalább 13 részre kötöttek szerződést, azonban a gazdasági válság ezt a szektort is érintette, és már nem vállalnak ekkora kockázatot.

Van példa olyan sorozatra is, amely mindössze három részt ért meg, amikor meghozták a befejezésre szóló döntést, gyakoribb azonban, hogy 6 epizódot vetítenek egy gyengén kezdő teleregény esetében.

Több döntési pont van egy sorozat életében már azután is, hogy elindult, pedig már a kezdés is egy többlépcsős siker része. Elkezdik a vetítést, és kíméletlenül vizsgálják a nézettségi adatokat. Egy folytatásra érdemes sorozatnak el kell érnie az ún. 5-ös rétinget, azaz a mért lakosság körében az 5%-os nézettséget.

Néhány konkrét példán keresztül szeretnénk mindezt illusztrálni.

Cikkünk írásakor az elérhető utolsó (2019. március 10-i hét) nézettségi adatok alapján az első helyezett a Diriliş (Ertugrul felemelkedése) című sorozat mindig 15-19%-os nézettséggel, és már a 138. részt éri meg. Ez igazán kiemelkedő siker.

forrás: 1001dizi.net

A régi kedvencek közül az İstanbullu Gelin (Isztambuli menyasszony) nézettsége már csak 6-7%, így már meg is született a döntés, hogy 2019 májusában véget ér, így 3 szezont ért meg összesen, annak ellenére, hogy külföldre is eladták már.

Olyan produkciót is említhetünk a gyengén szereplők között példaként, amit idén kezdtek el vetíteni, és – úgy tűnik – máris megszületett a döntés a szezon végi befejezésről, mert a nézettsége csak 4,5%. Pedig nagy reményekkel indult a Kuzgun 2019. február 13-án. Főszereplője Barış Arduç, akit jól ismerhetnek a nézők a Kiralık Aşk (Bérelt szerelem) vígjátékból. Állítólag nem hozott a filmnek szerencsét, hogy ugyanakkor indult egy másik sorozat is, a Vurgun, amely 6 rész után szintén véget ért.

forrás: gecce.com.tr

Új, bemutatkozó produkciók több időszakban is indulhatnak az év folyamán.

Június második felében a nyári hónapokban vetített sorozatok közül csak a kiemelkedően sikeresek mennek tovább az iskolakezdés után. Idén is vannak már előkészületben lévő produkciók, melyek munkáit elkezdték vagy hamarosan kezdik. Közeledve a nyárhoz ezekről majd külön beszámolunk.

Szeptemberben az egész szezonra, azaz ősztől a nyár elejéig szánt sorozatokat kezdik vetíteni. Ezek közül azonban a fentiekben elmondott módon nagyon sok leáll már év vége előtt.

Január-februárban indul egy újabb hullám az új év teleregényeivel. A vetítésük az iskolák zárásáig, azaz június középig szokott tartani, amikor elvonul mindenki – készítők és nézők egyaránt – nyári szünetre. Idén ez is kicsit különleges: mivel a ramadán viszonylag korán van, így a sorozatok záró epizódjaikat 2019. május végén vetítik.

Mostanában érkeznek a hírek az eddig vetített epizódok alapján történő értékelésekről, és a májusban leálló, illetve új szezonra is érdemes sorozatokról. Mindenki kíváncsian várja, hogy kedvence folytatódik-e majd ősztől új történettel. Itt néhányukat említjük meg, igyekeztünk az utóbbi időben indulók közül válogatni.

A 2018. szeptemberi képernyőre kerülése óta óriási sikerrel futó Bir Zamanlar Çukurova (Egyszer régen Çukurova) nézettsége 9-12%-os. A történet a 70-es években játszódik: egy fiatal pár esküvőre készül Isztambulban. Egy szerencsétlen ügy miatt Adana megye Çukurova településére kell költözniük, ahol egy farmon dolgoznak. Minden nehézség ellenére együtt kívánnak boldogan élni. A film a sok évvel ezelőtti Törökországot, színeit, zenéjét hangulatát mutatja, ami többek között a sikerét okozza.

forrás: 1001dizi.net

A Yemin (Eskü) 2019 februárjában került képernyőre naponkénti vetítéssel. Már megkezdődött a második szezon forgatókönyvírási munkája, amikor látták, hogy nem várt eredményeket ér el. Alacsony költségvetéssel állítják elő a részeket, és magasak a bevételei, így már biztos, hogy tovább folytatja vetítést a Kanal7 csatorna. A több szálon futó szerelmi történet két esküvel összekötött fiatal meséje, akik közül az egyik meg kívánja tartani esküjét, a másik azonban el akar menekülni annak betartása elől.

forrás: 1001dizi.net

Folytatódik a 2019 februárjában bemutatott Tek Yürek (Egy szív) is jövő szezonban. A TRT1 csatorna produkcióját eleve 2 szezonra indították. Érdekessége, hogy nagy nevű színészek is szerepelnek benne a  fiatal kezdők mellett. Az egyik legismertebb színész talán Hilmicem İntepe, aki több szezonban is játékosa volt a Survivornak, ahol milliók követték kalandjait.

A történet alapja, hogy Halit, a Kanadában élő családfő felesége elhunyt, és így egyedül marad két gyermekével. Ráadásul munkáját (jégkorongedző) is elveszíti egy játékossal átélt probléma miatt. Így gyermekeivel együtt hazaköltözik Isztambulba édesapja házába, és ott kezd új életet.

forrás: 1001dizi.net

Pár hete mutatták be és már a 7. epizódjánál tart a remek nézettségi adatokat produkáló Kardeş Çocukları (Testvérek) című sorozat is. Címe jól leírja: két testvér történetét mutatja be. Két asszony, két anya áll a középpontban, akik más-más álmokat szőttek, és egészen eltérő életet élnek. A történet fő szála az édesapjuk története.

forrás: 1001dizi.net

Az olvasók megértését kérjük, ha számukra fontos sorozatokat nem említettünk. Ennek oka az óriási kínálat. Ígérjük, az újabb kedvencekről rendszeresen hírt fogunk adni.

Addig is egy jó hír.

A Magyarországon 2017. szeptember 4-én először bemutatott Elif – A szeretet útján magyar nézői megnyugodhatnak. A sorozat gyártása a 6. szezonjával tovább folytatódik.

Erdem Éva – Türkinfo


1 COMMENT

Comments are closed.