2019. legtöbbet említett sorozatkarakterei és legnépszerűbb tévés szerelmespárjai

Bár lassan itt az ideje, hogy a 2020-as sorozatokkal foglalkozzunk, még mindig érdemes visszatekinteni a tavalyi év sikereire. Részben azért, mert egyes történetek még folytatódnak, részben pedig azért, mert tényleg megszerettük a karaktereket, és jó visszatekinteni rájuk.

Törökország egyik legnagyobb közösségi médiát figyelő- és kutató cége a Somera. A cég fő tevékenysége a webes tartalmak figyelemmel kísérése, az onnan gyűjtött adatok elemzése, összesítése és az azokon alapuló statisztikák közzététele. Annyira népszerűek, hogy maguk a sztárok is büszkén mutogatják, ha a Somera egyik listájára kerültek.

A társaság honlapján közzétett információk szerint 2.000 tévéműsort, illetve több mint 50 tévécsatornát figyelnek a közösségi médiában történő előfordulásuk szerint. Megfigyeléseik alapján januárban tették közzé, hogy a 2019. évi webes bejegyzésekben mely sorozatkarakterek jelentek meg a legtöbbször, illetve a nézők melyik sorozatbeli szerelmespárról beszélgettek legtöbbet.

Az eredmények számunkra sem okoztak meglepetést, hiszen a Türkinfo cikkeiben is többször felbukkantak ezek a nevek. Akad közöttük olyan karakter, akit már a magyar nézők is megismerhettek, de olyan is, akit még csak török csatornákon láthattak a rajongók.

Nos, lássuk először a lányokat!

A legtöbbet említett női szereplő az Afili Aşk 2019 nyarán indult romantikus komédiájának Ayşe karaktere (Burcu Özberk). Bizonyára mindenki izgult, hogy végre beteljesüljön szerelmük Keremmel (aki nem mellesleg az első a férfiak listáján, párosuk pedig az első a szerelmesek között). 8,5 millió találat a karakterre!!! Hát nem őrület? A sorozat forgatókönyve szerint érdekes történet az övék: rögtön a második epizódban összeházasodnak, de még vagy húsz részt kellett várni, hogy megszeressék egymást, és még további tízet, hogy ezt el is mondják egymásnak. De ilyenek a török romantikus sorozatok: számos akadály tornyosul a szerelmesek előtt.

A lányok között Derya karaktere a második 5,4 millió említéssel. Ez jóval kevesebb, mint az első helyezetté, ez is jelzi azon sorozat rendkívüli népszerűségét. A Söz (Ígéret) című produkcióban csak a második évadban jelent meg a karakter, ahol Derya egy semmitől nem megriadó államügyész, akit Deniz Baysal, a népszerű színésznő alakított. Hamar szerelem szövődött az ügyésznő és a főszereplő katona, Yavuz között. Ők kettesben, a párok listáján több mint 6 millió említéssel a második helyet érték el.

A női karakterek között a harmadik helyezett Zeynep és a negyedik, Cemre, ugyanazon sorozat, a Çarpışma (Megtörve) című krimi szereplői voltak. Ezt a produkciót 2019 júniusától a magyar nézők is nyomon követhették napról napra. Sajnos nem vonzott akkora nézőközönséget, hogy több évadot megérjen, azonban a főszereplők mind igen népszerűek lettek. Az őket alakító Elçin Sangu (Bérelt szerelem / Szerelemben, háborúban) és Melisa Asli Pamuk (Végtelen szerelem / Szerelemben, háborúban) jól ismertek a török sorozatok rajongói körében, és ebben a történetben különösen erős személyiségeket alakítottak. Bevallom, számomra ők a 2019. év nyertesei.

Az ötödik női szereplő a listán Reyyan, a gyönyörű mardini lány, aki hihetetlen dolgokat él át férje oldalán a Hercai sorozatban. A színésznő, Ebru Şahin igazán hálás lehet a produkciónak és a karakternek, mert óriási népszerűségre tett szert általuk. Biztos vagyok benne, hogy a széria befejezése után, hamarosan felbukkan máshol. Igazán figyelemre méltó a történet és a színésznő alakítása is, de a forgatási helyszín – a kelet-törökországi Mardin – különösen.

És most lássuk a fiúkat!

Fent említettük már az első helyezett Keremet, aki közel 10 millió (!!!) közösségi média említést tudhat magáénak. Çağlar Ertuğrul alakítja, aki egyébként is népszerű színész. Hogy is mondjam finoman? Egyszerűen lejátssza kolléganőjét a képernyőről. Jól áll neki a komikus, kicsapongó, fiatal isztambuli srác szerepe.

Érdekes, hogy egészen ellentétes karakter a második helyezett Arif, aki párjával Baharral együtt a harmadik legnépszerűbb páros a szerelmesek listáján. Sorozatuk címe Kadın (Nő), melynek első részét 2017 októberében mutatták be, és három évadot élt meg. Éppen mostanában, 2020. február 4-én vetítették a záró, 81. epizódot. Ugyan nem követtem a teljes sorozatot, de a reklámokból láttam, hogy a két szerelmes házasságával zárul a nagyon sok nehézséget átélt, kétgyermekes asszony története.

Harmadik, a szintén fent említett Yavuz, a jóképű katona, akinek kalandjait, küzdelmeit 2017. április 3. és 2019. május 4. között vetítették nagy sikerrel. Mivel csak az év első 5 hónapjában voltak új bemutatott részek, a 4,1 milliós eredmény igen figyelemreméltó.

Következzen Kuzgun! A bemutatók alapján mindenki várta, hiszen a színész nagyon jól ismert: Barış Arduç a Kiralık Aşk-ból. Nos, itt egészen más karaktert alakított. A maffiaügyek, lövöldözős jelenetek mellett azért akadt romantika is. Ezt a szériát 2019 februárjában mutatták be, majd hamar az a hír kapott szárnyra, hogy az alacsony nézettség miatt leállítják, majd mégis folytatták és egyre többen követték nyomon a történetet. 2,5 millióan beszéltek róla, ez azért jelent valamit.

Ötödik a férfi szereplők közül Kadir, a Çarpışma (Megtörve) nyomozója, aki a szerelmespárok között is szerepel Zeyneppel együtt. Én biztosan még évekig fogok emlékezni az alakításra, mert Kıvanç Tatlıtuğ igazán jól játszotta el az időnként megtört, máskor nagyon elemében lévő rendőr szerepét.

Íme, álljon itt a párok listája is, de mivel az előzőekben már szinte mindegyiküket említettük, külön már nem mutatjuk be őket.

Önök pedig mondják el nekünk, hogy a vidámabb szerelmes történeteket (Ayşe és Kerem), a körülmények által is hátráltatott párokat (Derya és Yavuz), a szenvedésekkel teli drámákat (Bahar és Arif) vagy a gyermekkori szerelemből újra kivirágzó (Zeynep és Kadir) vagy esetleg a más-más társadalmi osztályokból származók (Cemre és Kerem) szerelmét látják-e szívesebben!

Információink forrása: a Somera twitter fiókja a @someratr, melyet érdemes követni, ha valaki friss, heti népszerűségi listákat szeretne látni.

Erdem Éva – Türkinfo


2 COMMENTS

Comments are closed.