2017-ben közel félmillió kisteknősnek sikerült elérni a tengert

A török erdészeti és vízügyi miniszter tájékoztatása szerint az idei évben Törökország tengerpartjairól közel félmillió kisteknős érte el a tengert.

A 487.136 kisteknős közül 227.696 Caretta Caretta (álcserepes teknős), míg 259.440 zöld teknős volt. A minisztérium szakemberei az év folyamán a közel 144 km hosszú tengerparti szakaszon 4.000 álcserepes és 3.200 zöldteknős fészket számoltak össze. Muǧla tartományban és Antalya, Adana, Mersin és Hatay környékén az álcserepes teknősök 21 helyen tudnak fészket rakni. Törökország strandjait – főként az İztuzu strandot – nagyon szeretik, ez az egyik fő költőhelyük, de ez a hely a turisták körében is nagyon népszerű, ezért a költési időszakban a strand egy részét lezárják, hogy az emberek ne zavarják meg a tojásrakást és a kisteknősök kikelését.

Mind az álcserepes, mind pedig a zöldteknős a veszélyeztetett fajok közé tartozik – rájuk a Természetvédelmi Unió is nagy figyelmet fordít.

A Muǧla székhelyű Tengeri teknős Kutató, Mentő és Rehabilitációs Központ (DEKAMER) munkatársai nagy figyelmet fordítanak a teknősökre: folyamatosan figyelemmel kísérik a tengerparti részeket, megóvják a fészkeket az inkubációs időszakban és meggyógyítják a sérült teknősöket.

A szakemberek szerint az álcserepes teknősök 50-60 cm mélyre, míg a zöldteknősök 10-120 cm mélyre ássák el a tojásaikat. A 45-65 napos inkubációs időszak után a kisteknősök kibújnak a tojásokból és megpróbálnak eljutni a tengerig a holdfényt követve, de a mesterséges fények gyakran megzavarják őket, eltévedhetnek és így életüket vesztik.

A DEKAMER munkatársai bekerítik a fészkeket, ezzel jelezve a turistáknak, hogy azokra a helyekre ne tegyenek napozóágyakat, valamint a strandokat sötétedés után lezárják, hogy semmi se zavarja meg a teknősök vonulását.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo