Kikeltek a teknősök

Forrás: Habertürk

Nyár van, és dög meleg. De ez nem mindenkinek rossz. Pl. a klíma értékesítőknek, ahogyan az elektromos műveknek sem.

És ugyanígy a teknősöknek sem, akik pont ezt az időszakot kedvelik, amikor forró a homok.

Törökország összesen 7200 km-nyi tengerparttal rendelkezik. És bár ezek leginkább sziklásak, kövesek, azért bőségesen található homokos part is. Márpedig a teknősbékák pont ezeket a helyeket kedvelik.

Itt meg kell különböztetni, hogy vannak olyan teknősök, amelyek a sós, tengeri vizet kedvelik. Ilyenek azok, amelyek a Földközi-tengerben élnek, és így a tojásaikat is ezen a partvidéken rejtik a homokba. Míg a másik víziteknős-félék, melyek inkább az édesvizet kedvelik, ők inkább a tavakban, lassú folyókba, és a Fekete-tenger vidékét kedvelik*. Ilyen a mocsári teknős (Emys orbicularis) is, amely Magyarországon is megtalálható.

Ezen kívül Anatóliában még számtalan helyen találkozhatunk szárazföldi teknősökkel. Akár Isztambulban, akár Kappadokya-ban, az ország belsejébe, de nagy ritkán még a hotel szobában is.

Bármelyikkel is találkozunk, nagyon cukik. Az ujjunkat azért ne adjuk oda nekik!

Most pedig, hogy itt a nyár, és igazán dög meleg van, a kisteknősök is gyakran döntenek úgy, hogy elég volt a forró homokból, inkább bemennek a hűs tengerbe csobbanni. Kis szerencsével (illetve nagy szerencsével) ilyennel mi is összefuthatunk. Egyik legjobb lelőhely Mersin tartománya (itt még tengeri teknős kutató laboratórium is van!)

Folytatás >>>

CyberMacs – Istanbul Info