10 perc 38 másodpercben egy élet – Ribánszky Ágota ajánlója

Miután a szív megáll, az elme emlékezik: Elif Shafak regénye a társadalom kivetettjeiről szól, különleges keretbe helyezve.

„A regényíró dolga, hogy kérdéseket fogalmazzon meg. Nehéz kérdéseket nehéz témákról. És hogy teret nyisson különféle hangoknak – megteremtse azok szabadságát, utána pedig tiszteletben tartsa az olvasói értelmezéseket.” Elif Shafak brit-török szerző, az egyik legnépszerűbb török írónő nem fél ezektől a kérdésektől, bár azt is bevallja, hogy „török regényírónak lenni azt jelenti, hogy míg az egyik arcodat csókolják, a másikat pofozzák közben”. Shafak a Penguin podcastjában mesélt írói hitvallásáról, és legújabb regényének, a 2019-es Booker-díj shorlistjébe is bekerült 10 perc 38 másodperc című könyvének (Európa, 2019) születéséről.

Tragikus sorsok és mindenhol megtalálható szeretet

A regény kiindulópontját azok a viszonylag új felfedezések adják, amelyek szerint agyunk a szív leállása után még percekig aktív. A valaha mért leghosszabb halál utáni agyi aktivitás 10 perc 38 másodperc volt. Shafak regénye a főhősének, egy Tequila Leila nevű prostituáltnak a halálával indul: gyilkosság áldozataként fekszik egy szemeteskonténerben, miközben az elméje végigpörgeti életének sorsfordító eseményeit. Az alapos átgondoltsággal tagolt regény felépítésében remekül alkalmazkodik ehhez a biológiai jelenséghez – a fejezetek viszonylag rövidek, de tökéletesen körvonalazzák a történetet és érzékletesen tárják az olvasó elé Leila világát.

Folytatás >>>

Forrás: noklapja.hu