10 dolog, amiért érdemes Şanlıurfába látogatni

Számtalan dolog van, amit csinálhatunk vagy megnézhetünk Törökország délkeleti városában, Şanlıurfában. Most csak 10 dolgot emelünk ki, amit a helyiek és a turisták is nagyon szeretnek.

Nézzük meg a Szent Halastavat!

Forrás: commons.wikimedia.org

A Szent Halastó (Balıklıgöl), melyet a köznyelv „Ábrahám medencéjének” is nevez, egyike azoknak a látnivalóknak, amelyekért érdemes a várost felkeresni. A legenda szerint ezen a helyen volt az a máglya, amelyre Nimród király Ábrahám prófétát vettette, de a tűz vízzé változott és a tűzifából halak lettek. Ezért a halastavat és a benne lévő pontyokat szentként tisztelik. Mivel nincs belépődíj, miért ne vennék haleledelt és etetnénk meg a szent halakat?

Másszunk fel a várhoz!

Forrás: commons.wikimedia.org

A Damlacık-hegység északi lejtőinél a város déli részén magasodik Şanlıurfa vára, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és ez a legenda szerint a már említett történet kiindulópontja is. Azt beszélik, hogy Ábrahámot innen dobták bele a tűzbe, a katapult tartóoszlopai itt állhattak. Bár jó néhány lépcsőfokot meg kell mászni, hogy felérjünk a hegy tetejére, a kilátás kárpótol bennünket mindenért. Gyönyörű fényképeket lehet innen készíteni. A Múzeumkártyával rendelkezők ingyenesen látogathatják a várat, a belépődíj egyébként kb. 5 török líra (kb. 400 forint).

Együnk lahmacunt!

Forrás: commons.wikimedia.org

A lahmacun vagy más néven „török pizza” finom török étel, melyet vékony, ropogós kelt tésztából készítenek, melyet paradicsommal, paprikával, petrezselyemmel, hagymával, fokhagymával és darált hússal pakolnak meg, és nyílt tűzön sütnek meg. Általában ayran kíséretében szolgálják fel. Ez egy tradicionális török ital, joghurt és víz keveréke, melybe egy csipet só is kerül. A lahmacun az egyik legnépszerűbb török étel, mely egyesek szerint ebből a városból származik. Arra azonban ügyelni kell, hogyha valakinek érzékeny a gyomra, csak csínján fogyassza a török ételeket, mert azok erősen fűszerezettek és csípősek.

Vegyünk részt egy „sıra gecesi” ünnepségen!

Forrás: Youtube

A „sıra gecesi” vagy „sıra est” az egyik legjobb esti program annak, aki ellátogat Şanlıurfába. Hagyományosan a helyiek – a férfiak – összegyűlnek esténként, hogy együtt egyenek, énekeljenek és beszélgessenek. Azonban ezek az estek mindenki által látogathatók. A Szent halastó mentén található Manici Hotel és a Türkmen Konağı az a két legnépszerűbb hely, ahol hetente tartják a „sıra esteket” és mindenkit szeretettel várnak. Érdemes előre helyet foglalni, hogy mindenkinek jusson vacsora. Az árak a programoktól függően változnak.

Vásároljunk a bazárban!

Forrás: commons.wikimedia.org

A şanlıurfai bazár tökéletes hely arra, hogy ajándékot vásároljunk. Széles választékban találhatunk itt eredeti, kézzel szőtt szőnyegeket, ruhákat és kiegészítőket, réztárgyakat, ékszereket és fűszereket.

Nézzük meg Harrant!

Forrás: commons.wikimedia.org

A szíriai sivatag mellett található a ma már kihalt Harran városa, mely különleges, méhkasra hasonlító, sárból készült házairól ismert. Régen a település gazdasági, vallási és oktatási központ volt. A Teremtés Könyve szerint ez az a város, ahová Ábrahám próféta feleségét és fiát vitte.

Készítsünk egy fényképet tradicionális öltözékbe bújva!

A Szent Halastó mellett van egy kis ajándékbolt, ahol többféle tradicionális férfi és női felsőruhát és fejfedőt is kölcsönözhetünk 2 török líra (kb. 170 forint) ellenében, és még fényképet is készítenek rólunk saját fényképezőgépünkkel vagy kameránkkal a halastó partján. Az árban csak a ruhakölcsönzés van benne.

Látogassunk el a Régészeti Múzeumba!

Forrás: commons.wikimedia.org

Aki ellátogat a múzeumba, felejthetetlen élményben lesz része, ahogy végigsétál a világ és az emberiség történetét bemutató tárlaton a kezdetektől napjainkig. A kiállítás nagyon átfogó, így érdemes több órát eltölteni itt, a termekben található pihenőpontokon pedig lazíthatunk egy kicsit. A Múzeumkártya birtokosai ingyenesen betérhetnek, a belépő ára egyéb esetben 6 török líra (kb. 480 forint) körül van.

Tegyünk egy hajókirándulást Halfetibe!

Forrás: commons.wikimedia.org

A városközponttól 112 km-re található Halfeti, a „titkos paradicsom” vagy az „elveszett város”, mely egyike a világ 208 „lassú városának” (A Cittaslow mozgalom a rohanó városi élet ellenpontjaként jött létre és új életstílust kínál. A „lassú városok” egészséges életstílust hirdetnek és a fejlődés más útját kívánják járni. A tagvárosok projekteket dolgoznak ki a helyi termelők, a hagyományos mesterségek, a környezet és a nyugodt életvitel fenntartásra és támogatására. – A ford.) 2000-ben a Birecik-gát megnyitása után a települést elárasztotta az Eufrátesz-folyó, így a helyiek nagy része új házakba költözött az új tótól messzebb. A hajókirándulások másfél órásak az Eufráteszen egészen az elsüllyedt városig, melynek csak a minaretje látszik ki a vízből. A hajóút ára változó, de általában 10 török líra (kb. 790 forint) fejenként. Arra figyeljünk, hogy itt étkezni nem annyira higiénikus!

Kövessük Ábrahám próféta nyomát!

Az Ábrahám ösvény egy hosszú út, kb. 1078 km hosszú és azokat a helyeket érinti, melyeken Ábrahám próféta is megfordult, amikor átutazott a Közel-Keleten. Az ösvény Şanlıurfától északra, Yuvacalınál kezdődik és egészen az Izarelben található Negev-sivatagig tart. Azok számára, akiknek van idejük, érdemes ezen az úton végigmenni, mert felejthetetlen élményben lesz részük, miközben Ábrahám nyomában járva változatos tájakon haladnak át, megismerkedhetnek különböző vallású és kultúrájú emberekkel, akik el is szállásolják és étellel is ellátják a vándorokat.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo