Zeytinyağlı, bulgurlu havuç (Olívaolajos sárgarépa bulgurral) – Szegedi Ági

Hozzávalók:török2014 583

4-5 db közepes sárgarépa
2 db közepes paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ teáspohár olívaolaj (0,5dl)
½ pohár bulgur
1 tk paradicsompüré (opcionális)
½ citrom leve
1 tk cukor
Forró víz
Só, bors, őrölt római kömény
1 csokor újhagyma
Petrezselyem v. kapor

A sárgarépát és a vöröshagymát meghámozzuk. A rápát kb. fél cm-es vastagságúra ferdén felszeleteljük, a vöröshagymát felkockázzuk, az olaj felén ledinszteljük. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, addig kevergetjük, míg a fokhagyma illata érződni kezd.

Beletesszük a sárgarépát és az előzetesen apróra vágott paradicsomot.. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a fűszereket, öntünk hozzá egy pohár forró vizet. Ízesítjük citromlével, cukorral, majd, takarékra állítva a tűzhelyet, összefőzzük.

Amikor a répa már majdnem puha, beleöntjük a megmosott bulgurt és addig főzzük, míg meg nem puhul, vagy míg a levét fel nem veszi. Végül a tetejére öntjük a maradék olívaolajat. Az újhagymát felkarikázzuk és belekeverjük. Langyosan vagy hidegen, finomra vágott kaporral v. petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Afiyet olsun!török2014 574

Szegedi Ági / Türkinfo