Yaren gólya és Adem bácsi barátsága

Yaren gólya tizedik alkalommal is hazatért fészkébe. Minden márciusban várja őt Adem bácsi és családja, illetve néhány éve már nem csak ők, hanem milliós rajongótábora is. A madár Bursa tartományban, az Ulubat-tó partján fekvő Eskikaraağaç településen, egy villanypóznára épített fészekben él tavasztól őszig.

Forrás: Alper Tüydeş / yarenleylek.com

A falu igazi gólyafellegvár, egyetlen törökországi tagja az európai gólyafalvak hálózatának[1]. Egyik „lakosa” Yaren mindenki szívébe belopta magát, miután Alper Tüydeş természetfotósnak köszönhetően a nyilvánosság is megismerte történetét.

Adem Yılmaz – aki minden tavasszal, amikor már melegszik az idő, várni kezdi Yarent – így nyilatkozott: „10 évvel ezelőtt éppen a tavon halásztam a csónakommal, amikor egy gólya landolt a ladik orrán. Azt hittem, hogy éhes, ezért adtam neki néhány halat a friss fogásból. Barátságunk azóta tart. Idén is várom a gólyát, akit Yarennek (magyarul annyit tesz: közeli barát) neveztem el. Amikor nem láthatom, szorongok. Évente hat hónapon át, napi 5-10 órát töltök vele, együtt járunk halászni. Az összes gólyát szeretem, ám ő egészen más helyet foglal el a szívemben.”

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Alper Tüydeş (@alpertuydes) által megosztott bejegyzés

Aki szívesen nézné tovább is a mesét, ne hagyja ki a Burak Doğansoysal rendezésében készített dokumentumfilmet!

A kisfilm több fesztiválon szerepelt, sőt díjazott is volt:

Prague Film Awards 2020 – Legjobb dokumentumfilm,

KOQIX Indie Film Festival 2020 – hivatalos programba válogatva,

Close:Up Edinburgh Docufest  –  döntős.

A gólya 2022-ben március 7-én érkezett meg barátjához. Immár 11. alkalommal találkoztak.

 

Ha többször is szeretnék látni Yaren gólyát, akkor időről időre érdemes bekukkantani a fészkét folyamatosan mutató élőkamerás felvételetekbe. Itt éjjel-nappal tanúi lehetünk, hogyan él a gólya és családja.

Forrás: hurriyet.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo

[1] Európai gólyafalvak

Čigoč (Horvátország), Nagybajom (Magyarország), Rühstädt (Németország), Malpartida de Cáceres (Spanyolország), Andrid (Románia), Mala and Velika Polana (Szlovénia), Tykocin (Lengyelország), Marchegg (Ausztria), Belozem (Bulgária), Altreu (Svájc), Eskikaraağaç (Törökország), Češinovo-Obleševo (Macedónia) Buzica (Szlovákia), Taraš (Szerbia), Poros (Görögország)