Véletlenül törték össze fiatalok a Török-Magyar Testvériség terének szobrát Egerben

Kép forrása: egriugyek.hu

Kiderült, mit mondott a polgármesternek az egri rendőrkapitány az ügyről. Mirkóczki a Török Nagykövetség képviselőjével is tárgyalt.

Az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy ledöntötték Egerben a Török-Magyar Testvériség terén álló szobrot, amelyet 2014-ben avattak fel az emlékparkkal együtt. A szobor Evliya Celebit, egy 16. századi török utazót ábrázolta, így nem világos, mi dühíthette fel a tettest vagy tetteseket.

Úgy tűnik azonban, valójában nem vandálok pusztításáról van szó, hanem véletlen balesetről. Eger város Facebook-oldalán jelent meg kedden egy bejegyzés arról, hogy Nuray Tekdan, a Török Nagykövetség másodtitkára látogatott Egerbe, és találkozott Mirkóczki Ádám polgármesterrel.

A látogatás valószínűleg nem volt független a szoborrongálástól, a poszt ugyanis így folytatódik: „A beszélgetés során elhangzott – s ezt az egri rendőrkapitány is megerősítette – nem vandálok, hanem felelőtlen fiatalok törték össze véletlenül Rostás Bea Piros 2014-ben felavatott, Evliya Çelebi török utazó, történetírót ábrázoló szobrát múlt hét végén. Az alkotást a szobrásznő hamarosan újra elkészíti, ezúttal bronzból.”

Az esetről kérdéseket küldtünk a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak, hogy tisztázzuk: kik voltak a vétlen elkövetők és pontosan hogyan sikerült ledönteniük a szobrot. Arról is érdeklődtünk, milyen következményei lesznek az esetnek. Amint választ kapunk, közölni fogjuk.

Forrás: egriugyek.hu