Váratlanul eltörölte a nyugdíjkorhatárt Erdogan, milliók mehetnek korai nyugdíjba Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Tayyip Erdogan török elnök szerdán eltörölte a nyugdíjkorhatárra vonatkozó előírást, és ezzel több mint 2 millió munkavállalónak tette lehetővé az azonnali nyugdíjba vonulást, kevesebb mint hat hónappal a választások előtt – számol be a hírről a Reuters. Csak szemléltetésképp, Magyarországon a KSH adatai szerint itthon mintegy 2,4 millió nyugdíjas van.

Az új nyugdíjszabályozás azoknak kedvez, akik 1999 szeptembere előtt kezdtek el dolgozni, illetve, akik 20-25 év társadalombiztosítási nyilvántartott munkaviszonnyal rendelkeznek.

Korábban a nyugdíjkorhatárt a nők esetében 58, a férfiak esetében 60 évben állapították meg. Egyelőre nem volt világos, hogy az új rendszer mennyibe kerül majd a költségvetésnek, de ERDOGAN SZERINT 2,25 MILLIÓ EMBER JOGOSULT AZONNAL NYUGDÍJBA VONULNI. TÖRÖKORSZÁGBAN JELENLEG 13,9 MILLIÓ NYUGDÍJAS VAN.

Munkáscsoportok évek óta tiltakoztak a minimális életkor előírása ellen, és azt kérték, hogy a munkavállalóknak ehelyett csak a kötelezően ledolgozott napok számát kelljen teljesíteniük a nyugdíjba vonuláshoz. A lépéssel minden bizonnyal Erdogan a júniusban esedékes választások előtt szeretné növelné népszerűségét.

Hasonló megfontolás lehetett a mögött is, hogy Erdogan kormányzó AK Pártja a múlt héten a minimálbér jelentős emelését hajtotta végre az infláció, a líra zuhanása és az életszínvonal meredek csökkenése után.

Forrás: www.portfolio.hu