„Utazó” – interaktív játék külföldön élő török gyerekeknek

Többnyelvű – vagy idegen országban gyermeket nevelő – családokban köztudott, milyen nehéz az anyaország kultúráját a gyermekeknek átadni. A török Oktatási Minisztérium szakemberei is tudják ezt, ezért készítettek egy játékot, melynek segítségével a külföldön élő török gyermekek gyakorolhatják a nyelvet és megismerkedhetnek az ország szokásaival, nevezetességeivel.

Ziya Selçuk oktatási miniszter bejelentése szerint Evliya Çelebi – török világutazó és történetíró – ihlette a játékot, melynek neve: Seyyah (Utazó). Az okostelefonokra letölthető játék 6-15 éves gyermekek számára készült. Az alkalmazás fejleszti a kéz- és szemkoordinációt, segítséget nyújt a török nyelv gyakorlásához, és a gyerekek a török kultúra területeit is felfedezhetik.

Belépéskor a játékos egy karaktert választ magának: a lányok és a fiúk akár török népviseletbe is öltözhetnek, majd elindulhatnak kalandos útjukon. A török nyelvtudás szintjét 1-8 között választhatják ki, ennek megfelelően kaphatnak egyre nehezebb kérdéséket.

A játék Ankarában, a fővárosban indul, majd a játékosok eljuthatnak Kappadókiától Konyáig, rengeteg történelmi- vagy turisztikai helyszínt érintve, miközben virtuálisan ugrálnak, futnak és másznak. Ezenkívül az egyes helyszíneken kérdésekre is válaszolhatnak, melyek segítségével a török ünnepekkel, szokásokkal ismerkedhetnek meg.

Hajrá, kedves szülők! Játsszanak együtt, hogy a gyerekek – akárha csak egy kicsit is tudnak törökül – megszerezhessék a szuper-utazó kitüntetését! Az alkalmazás akkor is működik, ha éppen nem vagyunk internetes kapcsolat közelében, ráadásul reklámokat sem tartalmaz. IOS telefonok vagy táblagépek esetében letölthető ITT, Android rendszerekre pedig ITT.

A hír forrása: haberturk.com

Képek forrása: a játékban készített képernyőfotók

Erdem Éva – Türkinfo