A világ legrégebbi temploma újra látogatható

Göbeklitepe, melyet úgy tartanak számon, mint azt a helyet, ahol a világ legrégebbi templomát találták meg, az elmúlt 18 hónapban zárva volt, most ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt.

A Törökország délkeleti részén, Şanlıurfa tartományban, Örencik mellett található templom környéke az újkőkorszakban az első település helyszíne volt. 1995 óta régészeti feltárásokat végeznek a területen a Şanlıurfa Múzeum és a Berlini Régészeti Intézet közreműködésével.

Az ókori helyszínen már több lelet előkerült, köztük az újkőkorból származó T-alakú kő, melyen állatfigurák láthatók, valamint a világ legrégebbi templomának maradványai.

Göbeklitepe 5 évvel ezelőtt került fel az UNESCO Világörökségi Várományosi Listájára. Törökország azt reméli, hogy a Világörökségi Bizottság idei, 42. ülésén úgy szavaz majd, hogy Göbeklitepe átkerüljön az UNESCO Világörökségi Listájára.

A közelmúltban fejeződött be annak a 4.000 m2-es védőtetőnek a megépítése, amelynek költsége 6,6 millió euróra tehető, s mely hosszú távon védi meg az ősi település maradványait a környezeti hatásoktól. A védőtető elkészülte után a turisták ismét látogathatják a helyet.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here