Síró menyasszonyok Törökország keleti részén

Törökország keleti felén, Elazığ Arıcak körzetében tavasszal csodaszép virágok lepik el a mezőket. Ezek a Magyarországon császárkorona néven ismert növények, melyeket a törökök „síró menyasszonynak” hívnak. Nevét onnan kapta, hogy hajnalban a pára lecsapódik a virágon, ami úgy néz ki, mintha „könnyezne”.

A császárkorona eredeti előfordulási területe Ázsia nyugatibb és középső része, de Törökországban, Irakban, Iránban, Afganisztánban és Pakisztán himalájai részén is vadon él.

A virágok hóolvadás után bújnak elő a földből, és két hétig láthatók teljes pompájukban. Mivel csak kevés van belőlük Törökországban, így védelem alatt állnak.

Ez a növény általában egy méter magasra nő meg. A szárán fényesen zöld, hosszú, lándzsavég alakú levelek ülnek. A virágai lekonyulnak és egymást érintik; fölöttük rövidebb levelek helyezkednek el. Az eredeti vadon növő virág narancssárgás-vörös színű; azonban a termesztett változatok skarlátvörösek, narancssárgák és tiszta sárgák is lehetnek.

A „fordított tulipánként” is ismert növények Elazıǧ területén kívül Tunceli, Bingöl, Diyarbakır, Adıyaman, Hakkari, Van, Şanlıurfa, Sırnak és Muş környékén is megtalálhatók.

A Törökországban és a világon is ritkaságnak számító császárkorona Arıcak szimbóluma. Ahhoz, hogy meg tudják védeni a növényt a kipusztulástól, a környéken bizonyos mértékig korlátozták a mezőgazdasági és állattenyésztési tevékenységet.

A császárkorona jó turistacsalogató lehet, így „tulipánfesztivált” szerveznek köré abban bízva, hogy sok vendéget vonz a városba.

Forrás: haberturk.com, hu.wikipedia.org

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here