Jó hír a bicikliseknek: Izmir megye az EuroVelo hálózat része lett

2019 novemberében érkezett a jó hír: Izmir megye bekapcsolódik a kerékpáros turizmus egyik legfontosabb programjába. Az EuroVelo elfogadta Izmir pályázatát, így – elsőként Törökországból – csatlakozhat a szervezet programjához, bevonva az 500 km útszakaszt a teljes európai hálózatba.

forrás: en.eurovelo.com

Tunç Soyer, Izmir főpolgármestere elmondta: „Az EuroVelo tagság óriási nyereség Izmir számára, ahol eddig is sokat tettünk a kerékpáros utakért és kerékpáros kultúráért. Az 500 kilométer hosszú, észak–déli irányban húzódó kerékpáros útvonalhálózat támogatásán és bővítésén máris elkezdünk dolgozni.”

A munka az elején tart: az előkészületeken túl vannak, 650 ponton helyeztek el útjelző táblákat. Az utak kiépítése, összekötése, javítása folyamatosan zajlik, a teljes hálózat 2021-re készül el. Egyre több helyen nyílnak meg a biciklisek számára nagyon fontos javítóműhelyek, és dolgoznak azon, hogy a térképen az ideális étkezési-szállási helyeket is megjelöljék. Már aktívan használható az internetes oldal: veloizmir.org, mely török és angol nyelven nyújt információt.

forrás: cyclistmag.com.tr

Bodor Ádám – az EuroVelo magyar származású elnöke – elmondta: „Boldoggá tesz bennünket, hogy a Törökország partvonalán haladó út is bekapcsolódik az EuroVelo 8 Földközi-tenger elnevezésű útvonalába. Hihetetlen, hogy Epheszosz és Pergamon ókori városai így is elérhetők lesznek. A jelentkezési és a bírálati munkaszakaszokban szorosan együtt dolgoztunk Izmir önkormányzatával, és nagy hatással volt ránk az, hogy láttuk milyen komolyan veszik a városon belüli kerékpáros közlekedés támogatását.”

forrás: veloizmir.org

Spanyolország Kadiz városától indul és Észak-Ciprusig húzódik az EuroVelo 8 Földközi-tenger elnevezésű útvonala. A szárazföldi szakaszokat Athén és Ciprus között, illetve egyéb szigetekről induló kompok kötik össze. Spanyolország Andalúzia, a francia Riviéra, az Adria-partja és a Balkán-félsziget egészül most ki a gyönyörű tengerparti utakkal és a kulturális világörökségekkel.

A görög szigetekről induló hajó- és kompjáratokkal érkezhetnek meg a kerékpárosok Izmir megyébe. Dikiliből indulhatnak Bergama, Aliağa, Foça, İzmir, Balıklıova, Alaçatı és Sığacık felé, majd Selçuk városig, így Epheszoszba érkeznek meg. Kerekezhetnek Izmir strandjai, nyugodt kikötői mellett, kis tengerparti városokat érinthetnek, és megkóstoltatják a török konyha ételeit.

forrás: en.eurovelo.com

Mit jelent az EuroVelo?

Európában évente 2,3 milliárd egy napos biciklitúrát és 20,4 millió több napos túrát szerveznek összesen. Egy-egy túrán naponta 15 EUR, szálláshasználat esetén 57 EUR napi költséggel számolnak. Így Európa kerékpáros turizmusa évente 44 milliárd EUR forgalmat generál, melyből egy 7 milliárdos szelet az EuroVelo hálózathoz kapcsolódik. A szervezet honlapján 42 ország, 19 nagy útvonal található meg, ezen belül a 8. a Földközi-tenger elnevezésű, mely összesen 7500 km hosszú, 12 országot és 23 világörökségi emléket érint. Oldalukat évente 5,3 millióan látogatják.

Forrás: en.eurovelo.com és cyclistmag.com.tr

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here