10 új hely Törökország UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján – 4. rész

2016-ban Törökország UNESCO Világörökségi Várományosi Listájára összesen 10 kulturális és természeti örökség került fel.

Cikksorozatunkban ezeket a helyeket mutatjuk be olvasóinknak az ország nyugati felétől kelet felé haladva. Ma keletre tartunk, Van és Diyarbakır következik.

Van erődje (Van)

A hatalmas kőerődítmény az ókori Urartu királyság területén épült az i. e. IX–VII. században, Tuspa erődjeként. Ez a legnagyobb ilyen típusú építmény a világon, mely Törökország Van tartományában áll, Van városától nyugatra, a Van-tótól keletre. Az erőd alsó falai bazaltból épültek, habarcs nélkül, a magasabb részei vályogtéglából.

Ehhez hasonló erődök Urartu-szerte megtalálhatók voltak, rendszerint domboldalakon és sziklákon, elsődleges céljuk nem az idegen hadseregek elleni védelem, hanem a terület ellenőrzése volt.

Az erőd közelében I. Xerxész egy tipikus, háromnyelvű felirata látható sziklába vésve, 20 méterrel a földfelszín felett. A felirat az i. e. V. században készült egy falfülkében, amelyet még Xerxész apja, I. Dareiosz alakított ki. A felirat, amely csaknem tökéletes állapotban maradt fenn, három oszlopban 27 sorból áll, óperzsa, akkád és elámi nyelven. Ez az egyetlen ismert akhaimenida királyi felirat, amely nem a mai Irán területén található.

Malabadi-híd (Diyarbakır)

A Silvan kerületben lévő híd a Tigris-folyóba ömlő Batman-patak fölött ível át Diyarbakır és Batman tartományok határán. A folyó legkeskenyebb részén építették fel, és kb. 104 km-re fekszik Diyarbakır központjától, az Ahlat főút mentén. Ez az út köti össze Diyarbakırt Bitlisszel. A híd sok mindent túlélt, mióta a XII. században felépítették és még ma is használják. Ez a leghosszabb kőhíd a világon, teljes hossza 281,67 méter, szélessége 7,15 méter. Egy fő és 5 mellék boltívvel rendelkezik. Különböző méretű és formájú terméskövekből építették, de téglát is használtak a boltívek kialakításához.

1.rész

2.rész

3.rész

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here