Újraéledhetnek a tárgyalások Törökország EU-csatlakozásáról?

Kép forrása: www.pxfuel.com

Európai országok sora várakozik arra, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz, ám mind közül Törökország várakozik a legrégebb óta, 24 éve ugyanis tagjelölti státusban van. Noha az utóbbi időben újra és újra napirendre került a török tagság – különösen azután, hogy Ankara beleegyezett a NATO Svédországgal való bővítésébe –, az Európai Parlament a napokban leszögezte: a török csatlakozási tárgyalások a jelenlegi körülmények között nem folytatódhatnak. A Magyar Nemzetnek Hóvári János nagykövet, a Türk Államok Szervezete Magyarországi Képviseleti Irodájának vezetője beszélt Brüsszel és Ankara közötti kapcsolatokról.

– Hacsak nem történik drasztikus irányváltás a török kormány részéről, a jelenlegi körülmények között nem folytatódhat Törökország uniós csatlakozási folyamata – szögezték le az Európai Parlament (EP) tagjai eheti jelentésükben. A képviselők egyúttal szorosabb kapcsolatot szorgalmaznak Ankarával, tekintettel arra, hogy kulcsfontosságú partner a biztonság, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok, valamint a migráció területén. Hozzátették azonban, hogy a török vezetésnek minden további késedelem nélkül ratifikálnia kell Svédország NATO-tagságát, melyet nem lehet összefüggésbe hozni az EU bővítésével.

Az uniós külügyminiszterek csütörtökön ültek tárgyalóasztalhoz Brüsszelben, és megállapodtak abban, fel kell éleszteni a kapcsolatokat Ankarával – 2021 márciusa óta először került a külügyminiszteri találkozók agendájára Törökország. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője ugyanakkor feltételekhez köti a csatlakozási tárgyalások folytatását. Ezek egyike Ciprus kérdése: a sziget északi területeit 1974-ben megszerezték a törökök, majd 1983-ban kikiáltották a kizárólag Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságot – cserébe viszont Törökország a déli, görög Ciprust nem ismeri el államnak.

Borrell szerint a török–uniós kapcsolatok kulcskérdése, tudják-e rendezni a nézeteltérést.

A sziget körüli vitára Recep Tayyip Erdogan is reagált csütörtökön: „Megismétlem azt a történelmi felhívást, melyet az ENSZ pódiumán intéztem az egész világhoz: ismerjék el Észak-Ciprust a lehető leghamarabb” – fogalmazott a török elnök. Hozzátette: a jelenlegi körülmények között már nem tartja elképzelhetőnek a szövetségi megoldást. 2004-ben ugyanis az ENSZ keretében népszavazást tartottak egy konföderatív Ciprus létrehozásáról, ezt a török ciprióták meg is szavazták, ám a görögök elutasították.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu