Új sorozat a Dunán: Török ízek Refika konyhájából

Fotó / Fotoğraf: Engin Akyurt: https://www.pexels.com/tr-tr/fotograf/siyah-tavada-karisik-baharatlar-1435894/

Törökország egyik legkreatívabb és legsokoldalúbb szakácsnője most Magyarországon is bemutatkozik. Refika elhozza azokat a török fogásokat, melyeket talán a legtöbbünk ismer, ám ezúttal bemutatja ezeknek az elkészítését is. A sorozatban azon alapvető, de talán már elfeledett technikák, értékek és ízek után nyúl, amelyek a török konyhát egyedivé és különlegessé teszik. Teszi ezt úgy, hogy mindeközben szem előtt tartja a fentarthatóságot is, azaz remek tippeket ad például a maradék újra hasznosításával kapcsolatban is. Refika természetessége, bája és tudása nemcsak a nézőket nyűgözi le, hanem a hozzá látogató barátokat is, akik között található sorozatsztár, zenész, forgatókönyvíró és történész is. Segítségükkel pedig igazán szórakoztató a főzés. Ráadásul láthatjuk Isztambul utcáit, megismerhetjük a szomszédokat és a helyi hagyományokat is.

1. rész KEDD 2024.08.06. 14:06

Refika bemutatja a török szokásokat, a környezetét és nem utolsósorban a hagyományos török ételeket. Ezúttal a tirit technikáját ismerhetjük meg, melynek segítségével a száraz kenyeret jól lehet hasznosítani és finom fogásokat tálalni. A teához, melyet a törökök hagyományosan igen sokat fogyasztanak egy mustmézes kuglóf készül, végül pedig Candan Erçetin török énekesnő főz néhány igazi trákiai ételt.

2. rész SZERDA 2024.08.07. 14:03
A köfte az egyik legismertebb török étel, melynek elkészítését ismerhetjük meg, hiszen nem mindegy, hogy a hús melyik részéből készül a darált hús. Köretként egy ízletes babsaláta kerül az asztalra. Refika felelevenít egy régi szokást is, amit a nagymamájától tanult, utána pedig egy könnyen elkészíthető, ropogós baklavával koronázza meg az eddigieket. Vendége pedig Karsu, a tehetséges török – holland énekesnő.

3. rész CSÜTÖRTÖK 2024.08.08. 13:56
Refika ezúttal a manti elkészítésének technikáját mutatja be. Ez a csodálatos töltött tészta nagyon sokféleképpen ízesíthető, többféle alapanyaggal tölthető. Vendége ezúttal a török énekesnő és író, Ayşegül Aldinç, akivel egy fenséges rétegezett, hagymás húst készít, gránátalmalében főtt körtékkel. Nemcsak az íz, hanem a látványa is igazán feledhetetlen.

4. rész PÉNTEK 2024.08.09. 14:00
Vajon mi az ízletes házi döner elkészítésének a titka, és hány variáció létezik ebből a finom, nemcsak Törökországban, hanem az egész világon népszerű ételből? Legyen akár csirke vagy bárányhús, céklás vagy brokkolis, a döner bizony számtalan módon elkészíthető, és biztos, hogy elfogy. A mai tea mellé Refika egy öt perc alatt elkészíthető finomságot mutat be, végül pedig a hazájában nagyon népszerű Kadir Dogulu, török színész is főz.

Forrás: mediaklikk 6 Erdem Éva