„Úgy éreztem, hogy Budapestnek szüksége lenne egy olyan minőségi török helyre, ahol végre nem csak gyrost és kebabot lehet enni” – interjú Mehmet Benerrel, a Lokum Brunch & Bistro alapítójával.

Fotó: Lokum Brunch & Bistro

Budapesten, a Zichy Jenő utcában készül a város egyik legautentikusabb török reggelije, melyet letisztult környezetben, zöldellő pálmafák és mesés festmények társaságában fogyaszthatnak el a vendégek. De nemcsak reggelit kínál a Lokum Brunch & Bistro, hanem török nagymamák hagyományos fogásait is. Ezekről az ínycsiklandozó ételekről és még sok más érdekességről mesélt nekünk Mehmet Bener, a Lokum Brunch & Bistro tulajdonosa.

2020-ban nyitott meg a Lokum Brunch & Bistro, amit aztán a Covid19-világjárvány miatt azonnal be is zártatok. A nehézségek ellenére most újra nyitva vagytok. Mi inspirált arra, hogy Magyarországon vágj bele a vendéglátásba?

1992-ben jöttem Magyarországra, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanulhassak, ahol az Építészmérnöki Karon végeztem. Az egyetem elvégzése után építészettel kezdtem el foglalkozni, majd évekkel később megszületett az étterem ötlete a fejemben. Úgy éreztem, hogy Budapestnek nagy szüksége lenne egy olyan látványos, minőségi török helyre, ahol végre nem csak gyrost és kebabot lehet enni. Bár, az étterem elnevezésén hónapokat töprengtünk, de végül a Lokumra esett a választásunk.

A lokum, vagy más néven török csemege egy zselés, keményítőből és cukorból készült világhírű édesség. Miért pont ez az elnevezés lett a befutó?

Így van, a lokum egy világszerte ismert édesség, amelyből rengetegféle ízű létezik, és általában kis kockákra vágva, porcukorral meghintve árulják. Ám ez egy többjelentésű szó. Ezt a kifejezést használjuk például, akkor is, ha egy finom hús istenien vajpuhára sikeredett. Előfordult már, hogy a török vendégeink nagyon elégedettek voltak az általunk elkészített bárányhússal, ezért azt mondták, hogy „olyan, mint a lokum”.

Én pedig azt válaszoltam, hogy pontosan ezért választottuk ezt a nevet! Sőt, Törökországban még a csinos hölgyeket is szokták ezzel az elnevezéssel illetni.

Folytatás

Forrás: www.nosalty.hu