TURKOLÓGIA MAGYARORSZÁGON, HUNGAROLÓGIA TÖRÖKORSZÁGBAN

A török-magyar kulturális évad keretében a TİKA-Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Budapesti Programkoordinációs Irodája rendez konferenciát, amelyen kiemelkedő nyelvészek, irodalmárok, történészek és folkloristák tartanak előadásokat a közös történelmi és kulturális örökségről.

btk.elte.hu

A résztvevőket Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövet, Mahmut Çevik, a TIKA elnökhelyettese és Bartus Dávid, az ELTE Bölcsészettudományi Kar dékánja köszönti. Az első szekcióban Vásáry István volt ankarai nagykövet, az ELTE BTK professor emeritusa a turkológiának a magyar nyelvészeti és történeti kutatásokban betöltött szerepéről beszél, majd Naciye Güngörmüş, az Ankarai Egyetem Nyelv- és Történelem-Földrajzi Kar Hungarológiai Tanszék nyugalmazott oktatója tekint vissza Rásonyi Lászlónak az Ankarai Hungarológiai Intézetben végzett munkásságára. Péri Benedek, az ELTE BTK Turkológiai Tanszék vezetője a csatagáj irodalomról és a magyar turkológiáról tart előadást. A találkozóra érkeznek még előadók a Szegedi Tudományegyetemről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Liszt Ferenc Zeneakadémiáról is.

Az eseményt kísérő fotókiállításon a közönség betekintést nyerhet a TIKA legjelentősebb, a török-magyar barátságokat építő projektjeibe. Az 1992-ben alakult szervezet 61 országban működtet programkoordinációs irodát. A budapesti iroda 2014-ben nyitotta meg kapuit és azóta összesen 115 projektet valósított meg, ide tartozik többek között a szigetvári Török-Magyar Barátság Park felújítása, a Gül Baba türbe helyreállítása, az ELTE Turkológiai Tanszék, Szegedi Tudományegyetem Altaisztikai Tanszék, valamint a MEREK Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának felújítása.

Részletes program a cikkben