Törökországba utazik Charles Michel és Ursula von der Leyen

Fotó: Murat Kula / Anadolu Agency / AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden Ankarában bejelentette, hogy a meghívására január végén Törökországba látogat Charles Michel, az Európai Tanács, illetve Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Erdogan erről az Európai Unió tagországainak ankarai nagykövetei előtt beszélt. A török államfő felszólalásában közölte:
javasolta, hogy a látogatás során keressék fel együtt a polgárháború sújtotta Szíria északnyugati Idlíb tartományát is, amely részben a Törökország által támogatott felkelők ellenőrzése alatt áll, és ahol török szervezetek papírtéglából készülő házak építésén dolgoznak a térségben tartózkodó menekültek számára.

Erdogan azt akarja, hogy Michel és von der Leyen lássa, Ankara mennyire figyelmesen jár el a menekültek helyzetét illetően.
A török vezető egyúttal arról számolt be, hogy országa 50 ezer brikettházat tervez felépíteni a régióban, és ennek eddig valamivel több mint a felét már elkészítette. Nehezményezte ugyanakkor, hogy Brüsszel az Ankarának tett ígéretével ellentétben a legkisebb mértékben sem támogatta az építkezést.

Recep Tayyip Erdogan a beszédében hangsúlyozta, hogy Törökország készen áll az Európai Unióval közösen kezelni a migránsválságot, amennyiben Brüsszel teljesíti a 2016-os migrációs megállapodásban rögzített vállalásait, tehát kiszélesíti a vámuniót, megadja a török állampolgároknak a schengeni vízummentességet, és előmozdítja a török csatlakozási tárgyalásokat. Az Egyesült Királyság EU-ból való kilépése miatt

„fokozódó bizonytalanság csak úgy oldható fel, ha Törökország elfoglalja az őt megillető helyet az európai családban

– fogalmazott. Hozzátette: Ankara kész pozitív napirendet kialakítani Brüsszellel, és újból a „medrébe terelni” a kapcsolatokat.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu