Törökország türkiz partjai – Török Riviéra

rivieraTörökország dél-nyugati vidékén a kellemes éghajlat és a meleg tenger páratlan kombinációja teszi varázslatossá az Égei- és a Földközi-tenger mentén több mint 1000 kilóméter hosszan elterülő partszakaszt. Itt találhatók az ország leghíresebb üdülőhelyei, Antalya és Mugla régió népszerű városai, mint Kas és Fethiye, de itt áll az ókori világ hét csodájából kettő is, a halikarnasszoszi mauzóleum és Artemisz temploma.

A luxusszállodákkal, yachtkikötőkkel kiépült turistaparadicsomok mellett jól megférnek az idegenforgalmi szempontból üdítően fejletlen, hagyományos török falvak és éppen ez adja a Török Riviéra sajátos báját.

Kelet felé a legtávolabbi és Antalya városához a legközelebbi település Cirali, a látványos hegyek közt fekvő, termékeny síkságokkal megáldott, citrusligetekkel tarkított, szerény kis település. Több mint 2 km hosszú, kavicsos strand terül el lábainál. Cirali elsősorban családok számára ideális panziókkal és egyszerű tengerparti éttermekkel várja a turistákat. Úszáshoz a strand tökéletes, csak a fészkelő cserepes teknősökre vigyázzunk. A strand mögött hihetetlen hátteret nyújt az Olympos több mint 2300 m magas csúcsa és az alatta gördülő kisebb, erdős lejtők. Cirali strandja mögött találjuk a vidék legnagyobb nevezetességét, az Örök lángot. Chimaera egy rövid sétára van innen, a fenyvesekkel borított hegyoldalban, de nem kell sokat gyalogolnunk az ókori Olympos romjaihoz sem.

Adrasan délre, két völggyel odébb fekszik Ciralitól. Kecsesen ívelt strandján egy vonalban panziók és szerény szállások sorakoznak. A programlehetőségek itt nem kimeríthetetlenek, igazából csak úszni lehet és élvezni a pihenést a természetben, de ha kikapcsolódásra vágyunk, ez bármilyen nevezetességénél többet ér.

A teljes cikk innen érhető el >>>