Törökország történelmi örökségei, melyek a restaurálást követően elvesztették régi szépségüket

A következőkben az Isztambul Şile kerületében található 2000 éves „Spongyabob” kastélyhoz hasonló örökségeket mutatunk be, melyek a felújítást követően elvesztették régi szépségüket.

 1. Seyyid Battal Gazi épületegyüttes Eskişehirben

seyyidA Törökország északnyugati tartományában, Eskişehirben található épületegyüttes a XIII. században épült. Ümmühan Hatun, I. Alaadin Keykubat (Rum szultánja) édesanyja építette, melyben mecset és síremlék is volt. A felújítás után derült ki, hogy az eredeti márványoszlopokat betonoszlopokkal helyettesítették, sőt még egy amerikai stílusú konyhát és egy modern mellékhelyiséget is kialakítottak benne.

 1. „Spongyabob” kastély Isztambul Şile kerületében

sileA 2000 éves kastély Isztambul északi tengerparti kerületében, Şilében található. 2010-ben kezdték el felújítani, mert félő volt, hogy összeomlik. Az elkészült kastélyt, azonban a közösségi média kigúnyolta. Az emberek szerint az újjáépített kastély most a Spongyabob Kockanadrág című rajzfilm főhősére hasonlít.

 1. Atik Valide épületegyüttes Isztambul Üsküdar kerületében

valideAz épület megépítését a XVI. században II. Szelim szultán rendelete el édesanyja tiszteletére. A 2004-ben lezajlott rekonstrukció után az épületegyüttes udvarát változtatták meg, az egészet üveggel fedték be, harmonikaajtókat szereltek fel rá.

 1. İshak pasa palota Aǧrıban

ishakA palota Törökország keleti részén található, mely tökéletes elegye a szeldzsuk, oszmán, perzsa és örmény építészetnek. Az épület a XVII. század második felében épült.

A restaurálás után az épület üvegmennyezetet kapott, állítólag azért, hogy beengedje a napfényt, de kint tartsa a fagyot.

 1. Hatay régészeti múzeumának mozaikjai

hatayLegalább 10 mozaik szenvedett nagymértékű sérülést a rekonstrukció során, még mielőtt az új múzeumba szállították volna őket. A sérült mozaikok között van két világhírű alkotás is. Az egyik Izsák feláldozását, míg a másik Narkisszoszt ábrázolja.

 1. Süheyl Bey mecset Isztambulban

suheylA XVI. századi mecsetet 1956-ban rombolták le, amikor a Menderes kormány egy útfelújítási projektet rendelt el. Az épületet tavaly újították fel, de bár ne tették volna, mert most inkább hasonlít egy modern irodaházra, mint egy mecsetre.

 1. Hagia Sophia mecset İznikbeniznikJusztiniánusz császár templomnak építtette a VI. század elején, majd a XIV. században alakították át mecsetté, mikor az oszmánok megjelentek a városban. Bár az épület 1935-ben múzeumként működött, 2011 óta ismét mecsetként funkcionál. Az épület a rekonstrukció után elvesztette korábbi szépségét, az ajtókat mindenhol üvegre cserélték.
 1. Urfa vára

urfaAz 1200 éves urfai vár Törökország délkeleti részén, Şanlıurfa tartományban található. Felújítására 2013-ban került sor. A vár falait újraépítették, de fehér betonköveket használtak az eredeti anyag helyett, ezáltal diszharmonikus kinézetet kapott.

 1. Tekfur palota Isztambulban

tekfurA Tekfur palota bizánci épület, a XIII. században épült Isztambul mai Fatih negyedében. Ez egy különleges épület, mert ezzel együtt összesen csak három bizánci kastély áll Isztambulban. Sajnos a felújítás során modern kinézetet kapott, olyan, mint egy üdülő, légkondicionálóval és alumínium biztonsági korláttal látták el.

 1. Cite Française Isztambulban

citeAz épület Isztambul Kayaköy kerületében áll, francia és orosz üzletemberek irodáinak ad helyt. A rekonstrukcióját 2000-ben fejezték be, most inkább hasonlít egy szórakoztató központra, mint történelmi épületre.

 1. Vahdettin kastély és parkja

vahdettinAz oszmán birodalom utolsó uralkodója, Vahdettin szultán lakott az épületben, amíg 1918-ban trónra nem került. A kastély egy hegyen áll, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Boszporuszra. 2004-ben végeztek a felújításával, de sajnos ezzel megszűnt az épület történelmi arculata és a kertjéből is több fát kivágtak.

 1. Üsküdar csempézett mecsete

uskudarAz Isztambul Üsküdar negyedében található mecsetet Kösem szultána megbízásából építették a XVII. század közepén. Különlegessége, hogy falait izniki csempék díszítik. Sajnos a csempék egy része erősen megrongálódott, amikor légkondicionálót szereltek az épületbe. A berendezést az ima idejét mutató táblával együtt a csempézett falra tették fel.

 1. Apollon Smintheus templom Çanakkáléban

apollonA Törökország északnyugati részén, Ayvalık tartomány, Çanakkale körzetében található 2000 éves Apollon Smintheus templom felújítása során a lépcsősort betonból állították helyre.

 1. Vilayet mecset Isztambulban

vilayetA Vilayet mecset Isztambul Caǧaloǧlu negyedében már Hódító Mehmed uralkodása óta áll. A korábban egyszerű, de szép épület ma piros és fehér. A felújítást végző cég tulajdonosa szerint ezekkel a színekkel az épület nagyon fényes lett.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo