Törökország óriás malaklı kutyái

Törökország egyik híres kutyafajtája a kangal, mely a legjobb választás egy nyáj mellé, van azonban egy riválisa: az aksarayi malaklı kutya.

Ezeket a kutyákat Törökország hét modern gazdaságában nagy gondoskodás közepette tenyésztik és nevelik, ezáltal belföldön és külföldön is nagy irántuk a kereslet.

A külföldiek igényeit az Aksaray Malaklı Tenyésztő Egyesület (AKMID) közvetíti. A közösségi hálón vagy az egyesületen keresztül történő kommunikáció során a vásárlóknak elküldik a rendelkezésre álló kölykök szüleinek fényképeit és információit.

A fényképek és információk áttekintése után a vevő eldönti, hogy melyik kölyköt választja.

A kutyákat Németországba, az Egyesült Államokba, Hollandiába, Bulgáriába, Romániába és Oroszországba viszik, de a közelmúltban nagy kereslet mutatkozott irántuk Kínában, Brazíliában, Argentínában és Afrikában is.

Körülbelül 100 malaklı kutyát exportálnak minden évben. Főként őrző- vagy terelőkutyaként használják őket.

Muammer Tıpırdamaz, az AKMID elnöke, az Anadolu hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy ez a kutyafajta világszerte nagy hírre tett szert.

Tıpırdamaz megjegyezte, hogy a beérkező igényeket a tenyésztőkkel együtt értékelik, és biztosít mindenkit, hogy a külföldre eladott kölykök a legjobb vérvonallal rendelkeznek, hiszen ezek a kutyák nemzetközi szinten képviselik a fajtát. „Ha külföldre nem fajtiszta Aksaray malaklı kutyákat adnánk, a tenyésztők és a szervezet hírneve is csorbát szenvedne” – mondta Tıpırdamaz. „Az Aksaray malaklı kutya tenyésztésével kapcsolatos nemzetközi tanulmányok még folyamatban vannak. Várjuk, hogy ezek a tanulmányok hozzájáruljanak a fajta védelméhez és annak nemzetközi elismeréséhez.”

„Aksaraynak jelenleg hét gazdasága van. Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik emellett a munka mellett kötelezték el magukat. Ez nem könnyű feladat. A kutyák rengeteg munkát igényelnek fogantatásuktól kezdve érett korukig” – tette hozzá.

A malaklı kölyköket két hónapig szoptatják, majd kutyaeledeleket, pürésített ételeket kapnak. „Növekedésük titka az az ételkeverék, mely árpából, tojásból és tejből tevődik össze. Ezek a kutyák nagyon gyorsan fejlődnek és egészségesek is maradnak, ha fiatal koruktól kezdve ezen a diétás étrenden nevelkednek. Az ételeik minőségi összetevőinek köszönhetően ellenállnak mindenféle betegségnek” – jegyezte meg.

Fordította: Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah