Törökország mediterrán térségének 10 legszebb helye – befejező rész

Nem tudsz ellenállni Törökország földközi-tengeri régiójának? Szívesen utaznál ide a szabadság alatt? Ha ezekre igen a válasz, akkor van egy jó hírünk. Ez a terület biztosan kielégíti minden titkos vágyad! Az ókori városok, öblök, világítótornyok és barlangok sokaságát rejti ez a táj, érdemes őket felkeresni!

Ebben a cikksorozatunkban 10 héten át 10 kihagyhatatlan helyet ismertetünk meg olvasóinkkal, így a jövő évi nyaralás tervezéséhez lesz némi támpont.

Forrás: flickr.com

Jártatok már a „menny és pokol kapujában”? Ha nem, sorozatunk befejező részében oda kalauzolunk el mindenkit.

Ha Törökország déli tartományában, Mersinben járunk Silifke közelében, érdemes felkeresni a Kız Kalesit, mely egy csodás kis vár a szigeten, viszont olyan sok természeti szépséggel találkozni itt, hogy a környék valamennyi látnivalójának felkeresése miatt nem elég csak egy napot eltölteni itt, több időre lesz szükség.

Sajnos a turizmus ezt a területet is meghódította, mindenhol hotelek épülnek, némelyek az ókori épületek tetejére. Azonban ez az a hely, ahol megtaláljuk a már emlegetett mennyet és poklot. A Menny és a Pokol (Cennet ve Cehennem) nem más, mint két hatalmas barlang.

A Menny hosszanti kiterjedése 200 méter, legmélyebb pontja 135 méter. Bejáratához 452 kőlépcsőn lehet eljutni. A barlangban egy föld alatti patak csobogását is hallani. A Pokol innen 75 méterre északra helyezkedik el. Bejáratának átmérője 50–75 méter közötti, legmélyebb pontja 128 méter. A Pokolhoz egy legenda is fűződik, mely szerint miután Zeusz legyőzte a százfejű sárkányt, Tüphónt, itt tartotta fogva addig, míg be nem börtönözte őt élete végéig az Etnán.

A barlang bejáratától indulva alig 15 perces sétával elérjük az erdőt, ahol vidáman csicseregnek a madarak. Hangjuk igazán különlegesen cseng, mert visszahangzik a barlang hatalmas üregében. A barlang szájánál kis kápolna található, melyet még a bizánci időkben építettek, a felirat tanúsága szerint egy Pál nevű ember Szűz Mária előtti tiszteletének jeléül.

A barlang maga nagyon szép és hűvös, a hőmérséklet egész évben változatlan. Egyedül a sötét az, amivel meg kell birkóznia annak, aki bemerészkedik, ugyanis ahogy egyre beljebb haladunk, egyre sötétebb lesz.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo

1.rész                                       2.rész

3.rész                                       4.rész

5.rész                                       6.rész

7.rész                                       8.rész

9.rész