Törökország legértékesebb bélyege

A Török Bélyeggyűjtők Szövetségének elnöke szerint Törökország legértékesebb postabélyege a „Duloz Takse”, mely 1867-ből való és jelenleg 80 000 török lírát (kb. 5,3 millió forint) ér.

A kézzel nyomtatott postabélyeg 25 kurust ért, amikor nyomtatták, de jelenleg ez a legértékesebb postabélyeg az országban.

Ebből a bélyegből csak 9 darab található egész Törökországban” – mondta a Török Bélyeggyűjtők Szövetségének elnöke, hangsúlyozva, hogy a Török Nagy Nemzetgyűlés által felajánlott kézzel készült, oszmán stílusú bélyeg nagyon ritka és nagyon különleges mivel összesen 25-2500 másolat készült belőle.

A bélyeg nevét egy francia férfiról, Duloz úrról kapta. Ő készítette a bélyegek nyomtatásához szükséges blokkot és az eredeti bélyeget Párizs egyik nyomdájában. Dulozt 1863-ban alkalmazták, miután a török kormány nem volt megelégedve az ország első nyomtatott bélyegeivel. A Takse szó pedig az adózásból ered és azt jelenti, hogy a bélyeg postai.

A filatélia szövetség elnöke szerint Törökországban több értékes bélyeggyűjtemény is van, melyek közül az egyik legérdekesebb a Tevfik Kuyaş tugra, melyen oszmán szultáni aláírás látható.

Ezek a bélyegek a 19. század óta a gyűjtők által nagyon keresettek, egy-egy ritkaság akár több százezer dollárért is gazdát cserélhet.

Franklin Roosevelt, a Rothschild család, Erzsébet királynő, Warren Buffett, John Lennon, Freddie Mercury és Joseph Hackmey is a világ legfontosabb bélyeggyűjtői közé tartoznak.

A „Penny Red”, a „Penny Black” és a „British Guiana 1 Cent Magenta” a világ legdrágább postai bélyegei közé sorolhatók.

A világ első bélyege a „Penny Black” volt, melynek mai értéke több, mint 700 000 dollár és már csak 9 darab található belőle az egész világon.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo