Törökország elszalasztott lehetősége

Turkish soldiers patrol and search for mines on a road surrounded by the rugged mountains in the south-eastern province of Sirnak bordering Iraq, October 29, 2007. Helicopter gunships bombed Kurdish rebel positions in southeast Turkey on Monday and the government flexed its military muscle with big national day parades and flypasts in major cities. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY)
 Fotó: Osman Orsal / Reuters

Törökország most kissé meglepetten reagál, miután a betévedt orosz repülő lelövése nem várt orosz haragot, és még a NATO soraiból is bírálatot váltott ki. Valamit rosszul mértek fel, talán a regionális jelentőséget tekinteték jelentősnek. Pedig az már a múlté, kihagyták az évekig fennálló lehetőséget.

Övék volt a terep

A szíriai forradalom, ami hamar polgárháborúvá alakult, immár négy és fél éve tart. Törökország Szíria legnagyobb szomszédja, jelentősége és lehetőségei kezdettől fogva kimagaslóak voltak. Ráadásul a nagyhatalmak sokáig nem avatkoztak be komolyan, inkább csak a tehetetlenkedés zajlott. Mondhatni, légüres tér alakult ki, a béketeremtés érdekében bárki beavatkozhatott volna.

Kézenfekvő is lett volna a törökök rendcsinálási kísérlete, hisz erős hadsereggel rendelkező ország, NATO tag, ráadásul muszlim mind a két ország, és a törökök hosszú ideig, évszázadokig uralták ezt a területet. Ez persze hátrányként is felmerülhet, de csak akkor, ha megszállóként viselkednek, egyébként pedig előny lehet, hogy jobban szót érthetnek a helyiekkel.

Újabb kihagyott esély

Akkor csak annyit lehetett tudni a török hozzáállásról, hogy Aszadot szívesen elűznék, de ebben akkor többé-kevésbé az egész világ megegyezett. De hogy mi lenne utána, milyen rendezés következne, hogy kezelnék a síita-szunnita ellentétet, erről semmi elképzelésük nem volt, vagy ha volt, nem nagyon hirdették. Mai fejjel gondolkozva talán nem is lett volna olyan rossz, ha Törökország vállalja a regionális hatalmi szerepet, bevonul, szétválasztja a két fő vallási csoportot, esetleg létre is hoz nekik egy-egy országot. Ma valószínűleg igen nagy lenne a törökök ázsiója, hisz a világot megkímélték volna egy keserves, nehezen megoldható konfliktustól.

A cikk folytatása>>>

privatbankar.hu