Lehet, reggelre elkezdődik a világháború? – Kegyetlenül elszámították magukat a törökök Szíriában

Forrás: sondakika.com
Forrás: sondakika.com

Török páncélozott harci jármű lövéseket ad le Szíria irányába az oncupinari átkelőnél a törökországi Kilis várostól nem messze Újabb országok szálltak be a szíriai polgárháborúba: Szaúd-Arábia egyelőre csak harci repülőgépeket küldött egy török légibázisra, Törökország viszont már a szíriai kurdokat és az Aszad-rezsim állásait bombázza. Ezzel váratlan ellenfélre találtak.

Súlyos következményei lehetnek annak, hogy Törökország immáron nyíltan bekapcsolódott a szíriai polgárháborúba. Mint ismert, a törökök szombaton indítottak tüzérségi támadást a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet aleppói állásai ellen, majd Ahmet Davutoglu török miniszterelnök jelezte: országa a jövőben katonailag fel fog lépni az YPG politikai szárnya, a Demokratikus Unió Pártja ellen, amelyet terrorszervezetnek tart.

A török támadásra azután került sor, hogy a múlt hét közepén szíriai kurd lázadó arabfelkelőcsoportok támogatásával visszafoglalták az iszlamistáktól egy légitámaszpoHot Mannag település mellett – Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt.

Kórházakat ért légi támadás Légi csapás ért hétfőn egy gyerekkórházat, egy iskolát és más polgári célpontokat a szíriai felkelők kezén lévő, török határ közeli Azáz városban, legkevesebb tizennégyen meghaltak. A nap folyamán egy másik, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogatásában részesülő kórházat is légi csapások értek: az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben fekvő intézmény elleni támadásban heten meghaltak, és az MSF nyolc munkatársa eltűnt. A törökök lépését azonban korántsem fogadták örömmel a szövetségeseik: Washington és Párizs azonnal felszólította Ankarát, hogy sürgősen hagyjon fel a kurdok támadásával, akik egyébként az Iszlám Állam elleni harc egyik leghatékonyabb erejének számítanak, és akiket az amerikaiak és az oroszok is támogatnak.

A cikk folytatása >>>

Napi Migráns