Törökország a „Wild Pear Tree” című filmmel indul az Oscar-díjért

A cannes-i Arany Pálma-díjas török rendező, Nuri Bilge Ceylan, „The Wild Pear Tree” (Vadkörtefa) című filmjét jelöli Törökország Oscarra a 91. Oscar-díjátadón.

Egy 17 tagú bizottság, köztük a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium és a Török Moziegyesület képviselői, Isztambulban gyűltek össze, hogy kiválasszák azt a filmet, amely Törökországot képviseli a 91. Oscar-díjátadón a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Választásuk Nuri Bilge Ceylan „Wild Pear Tree” című filmjére esett.

Ceylan filmjét, mely török, francia, német és bolgár koprodukcióban készült, 12 film közül választották ki.

A filmet a cannes-i filmfesztiválon mutatták be először, főszereplői Doğu Demirkol, Murat Cemcir és Bennu Yıldılımlar.

A történet egy olyan fiatal történetét meséli el, akinek szenvedélye az irodalom, és író akar lenni. „Amikor visszatér a faluba, ahol született, szívét és lelkét is beleadja a munkába, hogy összeszedje azt a pénzt, ami ahhoz szükséges, hogy kiadhassa könyvét, de az apja adóssága megakadályozza ebben” – áll a hivatalos ismertetőben.

A keddi választás azonban csak az első lépés volt ahhoz, hogy a film Oscar-díjat nyerjen.

Minden ország egy filmet nevezhet az Egyesült Államok Filmművészeti és Filmtudományi Akadémiája által megrendezendő díjátadóra. Ezek a filmek azután az idegennyelvű filmek díjáért felelős bizottság elé kerülnek, akik kiválasztják azt az 5 alkotást, amelyek a legjobb idegennyelvű film kategóriájában versenyeznek majd egymással a 91. Oscar-gálán.

A 2018-as Oscar-díj törökországi jelöltje Can Ulkay igaz történeten alapuló filmje, az Ayla volt, de ez az alkotás sajnos nem jutott be az 5 legjobb közé, így nem versenyezhetett az Oscar-díjért.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo