Törökország – a széllovasok mennyországa

Törökország a széllovasok mennyországa. Már csak azért is, mert 3 különböző tenger határolja – tudhatjuk meg a szörfbajnok Lena Erdiltől. De ki is Lena Erdil?

Lena Aylin Erdil 1989. február 28-án született Izmirben, török édesapától és német anyától. 2 éves korában a családjával Németországba költözött, és 10 éves volt, amikor átköltöztek Brüsszelbe.

Édesapja, Güven Erdil a Marmara Egyetem sport szakának tanszékvezetőjeként sportot oktat, édesanyja, Ellen pedig tanárként dolgozott. Érdekesség, hogy Lena szülei is szörfözés közben ismerkedtek meg. Lena gyermekkorát Németországban és Belgiumban, a nyári szüneteket pedig Çeşmében töltötte.  A középiskolai tanulmányait követően az angliai Sussex Egyetem ösztöndíjasaként politikai tudományokat és filozófiát kezdett hallgatni 2009-ben.

24 évesen tért vissza a törökországi Bodrumba, ahol szülei támogatásával megnyitotta saját szörfiskoláját Lena Erdil Szörfközpont néven.

Erdil törökországi nyaralásai alkalmával kezdett szörfözni. Első deszkáját és felszerelését édesapjától kapta 13 éves korában.

A 164 cm magas sportolónő profi szinten űzi a hullámlovaglást, szabad-, hullám- és szlalomversenyeken is részt vesz. Habár a szlalom kategória nem tartozik az olimpiai játékok számai közé, ő mégis ezt szereti a legjobban a nagy sebesség miatt. Hogy formában tartsa magát és felkészüljön a versenyekre, napi 3-6 órát edz a nyári hónapokban, télen pedig a dél-afrikai Fokvárosba utazik 3 hónapra.

Versenyszerűen 15 évesen kezdett el foglalkozni a szörfözéssel, és 2005-ben már a török bajnokság junior győzteseként állhatott a dobogóra. A sikeres helyi versenyeket követően 2006-ban már nemzetközi bajnokságokon is részt vett, és a 2008-as Alacatiban megrendezett világbajnokságon 4. helyezést ért el. 2012-ben a 3. helyre jött előre, és a 2014-es világranglistán már a 2. helyre sorolták.

2015-ben Syltön (Németország) szerezte első világbajnoki címét, melyet a horvátországi braci világkupán 2016-ban meg is védett. Erdil tartja a török szörfözés rekordját 84,71 km/h-s sebességével, mely a második legjobb a nők között világszinten.

Erdilt Rüzgarin Kızı néven becézik hazájában, mely annyit jelent: a szél lánya.

Törökország kiváló helyszín a széllovasok számára, mivel jó a szél, és szinte egész évben lehet szörfözni. „Habár már elmúlt a nyár, mégis kiváló az idő a szörfözésre” – mondja Lena Erdil, a 2018. évi szörfszlalomverseny világbajnoka. Szerinte az is csak egy félreértés, hogy a szörfözés a gazdagok sportja: „Ha egyszer megveszed a szörffelszerelést, utána a tenger és a szél már ingyen van.”

„A szörffutamok mindössze 3-4 percig tartanak, nagyon rövidek és gyorsak” – teszi hozzá. Ezt követően arról számol be, hogy miként lett a világon a második legjobb széllovas: „Fel akartam állítani a világrekordot. 2012-ben Namíbiában 85 km/h-s sebességet értem el, azonban 0,044448 km/h-val lemaradtam a rekordról. Ez egy nagyon szomorú, azonban fontos tapasztalat volt a számomra. Ma már én vagyok Törökország és a világ egyik leggyorsabb szörföse” – meséli.

Erdil egy cápával való találkozásáról is beszámolt: „Szörfözés közben összeütköztem egy cápával. Valamit láttam a tengerben magam alatt, de próbáltam megőrizni a hidegvéremet a deszkán állva. Igyekeztem meggyőzni magamat, hogy nem egy cápa volt. Ez volt életem egyik legrémisztőbb pillanata. Pár percig mozdulatlanná dermedve ültem a deszkámon, és azt ismételgettem magamban, hogy a cápa nem fog megtámadni. Később sikerült felállnom, de beleestem a vízbe. Végül biztonságban kijutottam a partra.”

Lukács Eszter – Türkinfo

Forrás: Hürriyet Daily, wikipédia